«Μασκόφιλοι» και «μασκοπολέμιοι»

μασκόφιλοι-και-μασκοπολέμιοι-741965

Της Βάσως Κυριαζή

Η διαμάχη μεταξύ «μασκόφιλων» και «μασκοπολέμιων», όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, καλά κρατεί. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, κυρίως μέσω των social media, διαβάζει κανείς ό,τι δεν βάζει ο νους. Το δυστύχημα είναι πως ό,τι γράφεται στο fb κάποιοι το αναγάγουν σε μέγα θέσφατο.

Με τον πρέποντα σεβασμό στη δικαιολογημένη αγωνία των γονέων, αντιλαμβανόμαστε ως απολύτως λογικό να ανησυχούν. Απέχει όμως, πολύ να αμφισβητείται ευθέως, από ορισμένους, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, που εισηγήθηκε τη χρήση μάσκας στα σχολεία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά το ιού. Ο στόχος είναι να προστατευτούν αφενός τα παιδιά, αφετέρου και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Από τη στιγμή που όπως διαφαίνεται ο ιός είναι επικίνδυνος και η μεταδοτικότητα κινείται σε υψηλά επίπεδα, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι κολλάνε όλοι οι υπόλοιποι, πλην των μαθητών.

Αποδείχτηκε ότι ο Covid-19 ούτε λίγο από γριππούλα είναι, ούτε χτυπά μόνο υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες. Αποδείχτηκε μία σοβαρή, άκρως μεταδοτική νόσος, που προσβάλλει τους πάντες, νέους, γέρους και παιδιά, στη βαριά της μορφή αφήνει βαρύ απολογισμό σε όλο σχεδόν τον οργανισμό και προκαλεί τον θάνατο σε ποσοστά 1% – 3%.

Οσοι πιστεύουν πως όλα αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας και σπέρνουν τον διχασμό, καλό θα είναι να κάνουν μία βόλτα στα νοσοκομεία αναφοράς ή σε μία ΜΕΘ, να συνομιλήσουν με ανθρώπους, που δοκιμάστηκαν από τη νόσο.

Μόλις γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο, το διαδίκτυο πήρε φωτιά. Δημιουργήθηκαν ομάδες «αντίστασης» στη χρήση της μάσκας ως επικίνδυνης για την υγεία, περιοριστικής της προσωπικής ελευθερίας(!) και εγείροντας επιπλέον και ζητήματα κόστους, ξεσήκωσαν ολόκληρο κίνημα αποτροπής προσέλευσης στο σχολείο. Αν και η κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και αποφάσισε την κάλυψη των αναγκών για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διχασμός όσον αφορά στην αναγκαιότητα χρήσης μάσκας και από ποια ηλικία παραμένει και αυτό δεν βοηθά.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να εμπιστευτούν την επιστημονική γνώση. Υπάρχουν απόλυτα τεκμηριωμένες απαντήσεις για την ασφαλή χρήση της μάσκας ως μέσου προστασίας, οι οποίες απαντούν αποστομωτικά στις θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των δασκάλων θα είναι καθοριστικός. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, μακριά από σκοπιμότητες, ιδεοληψίες. Δεν είναι ώρα τώρα για αντιπαραθέσεις, αλλά για σύνθεση και συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτεία. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να τους στερήσει κανείς το δικαίωμα της κριτικής σε κακώς κείμενα που θα εντοπίσουν. Ολα όμως πρέπει να κινούνται σε πλαίσιο υπευθυνότητας, ώριμης σκέψης και πάω απ’ όλα με γνώμονα την προστασία της ατομικής υγείας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου