ΤΟΠΙΚΑ

Δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας

δεν-τηρούνται-τα-μέτρα-προστασίας-742582

Διαπίστωσαν τα κλιμάκια επιθεωρητών υγιεινής και ασφάλειας στους 200 και πλέον ελέγχους σε εστίαση, φούρνους, σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις take away στον Βόλο και τα νησιά – Τι θα γίνει σε βιομηχανίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση των επιθεωρητών υγιεινής και ασφάλειας ότι δεν τηρούνται, στον βαθμό που πρέπει, τα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του COVID-19. Το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα 200 και πλέον ελέγχους σε επιχειρήσεις στον Βόλο και τα νησιά των Β. Σποράδων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κυρίως στα καταστήματα εστίασης, φούρνους, σούπερ μάρκετ και όπου παρατηρείται συνωστισμός, διότι όπως διαπιστώθηκε δεν τηρούνται πλήρως τα μέτρα προστασίας και κυρίως η χρήση μάσκας, οι ασφαλείς αποστάσεις και ο αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων εντός και εκτός των καταστημάτων.

«Απευθύνουμε έκκληση προς τους εργοδότες να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων και προς τους εργαζόμενους να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τη δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των πελατών», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη του Τμήματος Μάγδα Ηλιδάκη, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για το τι επιφυλάσσει η συνέχεια.

«Ολοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως διανύουμε πολύ κρίσιμη περίοδο και ως εκ τούτου είναι μονόδρομος η τήρηση όλων των μέτρων περιορισμού της διασποράς. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε με οδηγό το ΧΑΜ. Πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες στους εσωτερικούς χώρους», πρόσθεσε η κ. Ηλιδάκη.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στον Βόλο προς το παρόν κάνει μόνο συστάσεις. Πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων επιβάλλει η Αστυνομία. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως σε ορισμένες περιπτώσεις που ήταν «κραυγαλέες», έγινε αναφορά από την υπηρεσία στην Αστυνομία, προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο, που αφορούσε σε μη χρήση μάσκας.

Τι θα γίνει στις βιομηχανίες

Η κ. Ηλιδάκη ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και για τη λειτουργία βιομηχανιών. Σύμφωνα με την ίδια, σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις της μεταποίησης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εκδώσει συγκεκριμένο «μπούσουλα», όμως το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων που απευθύνεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, από την αρχή της πανδημίας έχει συντάξει συγκεκριμένο οδηγό, που καλό θα είναι όλες οι επιχειρήσεις να τον εφαρμόζουν. Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα συγκυρία που καταγράφεται έξαρση του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό τo EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., που είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, έχει ζητήσει να ληφθούν οργανωτικά μέτρα για τον περιορισμό του συνωστισμού και των συναθροίσεων μεταξύ των εργαζομένων, όπως να εξετάζεται η εισαγωγή, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τρόπων οργάνωσης του χρόνου εργασίας με σκοπό τη σταδιακή προσέλευση στους χώρους εργασίας, για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης προτείνεται να εξεταστεί η εισαγωγή, σύμφωνα με τη υφισταμένη νομοθεσία, σχημάτων εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, στον βαθμό βέβαια που είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.), καθώς επίσης να ακολουθούνται οι συστάσεις του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας, σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές της χωροταξικής θέσης των εργαζομένων ή και του αντικειμένου εργασίας, όπου είναι εφικτό, ιδίως δε για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Επίσης συστήνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και μέσα ατομικής προστασίας, όπως αποφυγή των επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων προφύλαξης, προτροπή και επίβλεψη της συμμόρφωσης των εργαζομένων και των τρίτων για την εφαρμογή ορθών πρακτικών ατομικής υγιεινής (χέρια, αναπνευστικές εκκρίσεις κ.λπ.) παρέχοντας επίσης τα κατάλληλα μέσα καθαρισμού και απολύμανσης, όπως επίσης και σακούλες απορριμμάτων.

Επιπλέον προτείνει την ευρεία χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων (σε μορφή υγρού, αφρού, γέλης, εμποτισμένα μαντιλάκια) στους εργαζομένους και την τοποθέτηση κατάλληλων μηχανισμών για αντισηψία των χεριών στις εξόδους/εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους της επιχείρησης, με έμφαση στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

«Κάθε εργαζόμενος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζει ανάλογα με τις δυνατότητές του για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εργασία σύμφωνα με την εκπαίδευσή του και τις κατάλληλες οδηγίες του εργοδότη του. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι εργαζόμενοι οφείλουν ειδικότερα, σύμφωνα με την εκπαίδευσή τους και τις κατάλληλες οδηγίες του εργοδότη τους, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν αμέσως στον εργοδότη ή/και σε όσους ασκούν αρμοδιότητες τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας όλες τις καταστάσεις που μπορεί να θεωρηθεί εύλογα ότι παρουσιάζουν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία, καθώς και κάθε έλλειψη που διαπιστώνεται στα συστήματα προστασίας. Τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, καθώς και την υγεία των γύρω μας αλλά και των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», είναι η καταληκτική σύσταση του EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου