ΤΟΠΙΚΑ

Από έλεγχο θα περάσουν 1.600 άτομα

από-έλεγχο-θα-περάσουν-1-600-άτομα-742670

Στο Νοσοκομείο Βόλου για μοριακό τεστ το υγειονομικό προσωπικό όλων των δομών του ΕΣΥ και των ΟΤΑ, με εντολή του υπουργείου Υγείας

Περισσότερα από 1.600 δείγματα μοριακών τεστ για τον εντοπισμό τυχόν θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε υγειονομικούς υπαλλήλους καλείται να λάβει συνολικά το Νοσοκομείο Βόλου. Με εντολή του υπουργείου Υγείας εκτός από το υγειονομικό προσωπικό του Αχιλλοπουλείου που επιστρέφει από άδεια και θα υποβληθεί σε έλεγχο, μοριακά τεστ θα γίνουν και στο προσωπικό των υπολοίπων δημοσίων δομών του ΕΣΥ, όπως Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, αλλά και των δομών των ΟΤΑ, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας προκειμένου να εξετάζονται και να εκδίδονται αποτελέσματα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα όπως είναι φυσικό στο Αχιλλοπούλειο έχει σημάνει συναγερμός, αφού θα πρέπει να διενεργηθούν δεκάδες μοριακοί έλεγχοι τις επόμενες μέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για τον αριθμό δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν σε σχετικά σύντομο διάστημα, αφετέρου την επιπλέον επιβάρυνση σε δαπάνη που σημαίνει κάτι τέτοιο για το Νοσοκομείο.

Επιπροσθέτως όμως αναπτύσσεται και έντονος προβληματισμός καθώς οι υγειονομικοί υπάλληλοι που θα υποβληθούν σε τεστ, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων θα εργάζονται και αυτό είναι ένα ασαφές σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί. «Ερχόμαστε στο νοσοκομείο, κάνουμε το τεστ μετά την άδεια, δουλεύουμε κανονικά, δουλεύουμε και την επόμενη ημέρα μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα του τεστ. Αν είναι θετικό, στο μεταξύ, υπάρχει κίνδυνος να το έχουμε διασπείρει» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ νοσηλεύτρια του Αχιλλοπουλείου, σχετικά.

Προτεραιότητα σε συγκεκριμένους τομείς

Χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αχιλλοπουλείου έλαβαν νέα εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας.

Σε αυτή δίνονται διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των υγειονομικών που θα υποβληθούν κατά προτεραιότητα σε μοριακό τεστ.

Ετσι ο προγραμματισμός των εξετάσεων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, κατά προτεραιότητα βάσει εκτίμησης κινδύνου που θα πραγματοποιείται από τον ιατρό εργασίας ή την Επιτροπή Νοσοκοκειαμών Λοιμώξεων

Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς που απασχολούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, Αιματολογική Κλινική, Ουρολογική, Νεφρολογική, Καρδιολογική και άλλες μονάδες υψηλού κινδύνου.

Επιβεβλημένο επίσης είναι να υποβληθούν σε τεστ όσοι υγειονομικοί έκαναν διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή συναθροίσεις, όπως π.χ. γάμος, βάπτιση, συναυλία ή άλλη εκδήλωση με αυξημένο συγχρωτισμό ή ακόμη χρησιμοποίησαν πλοίο, τρένο, λεωφορείο και αεροπλάνο.

Αντιδρά η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία

Στην εγκύκλιο αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία υποστηρίζει πως χαλάρωσαν οι έλεγχοι σε προσωπικό που επιστρέφει από άδειες.

«Ο έλεγχος των υγειονομικών που επιστρέφουν από άδειες φαίνεται ότι ξεσκεπάζει ασυμπτωματικά περιστατικά», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: «Αυτό δείχνει την αναγκαιότητα προληπτικών μηνιαίων τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Ολα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας να προμηθευτούν μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κορονοϊού και με την κατάλληλη στελέχωση να μπορούν να βγάζουν έγκαιρα τα αποτελέσματα.

Ομως όχι μόνο δεν συμβαίνουν αυτά αλλά περιορίζουν και το μέτρο του ελέγχου των αδειούχων που φαίνεται ότι αποδίδει.

Σε συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια τους κλείνουν ραντεβού σε μια εβδομάδα και δουλεύουν κανονικά. Άλλοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και μόνο εάν πήγαν σε εκδηλώσεις ή μέρη επιβαρυμένα τους γίνονται τεστ».

Τέλος υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματα εκδίδονται σε δυο ημέρες, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές θα εργάζονται κανονικά και καταλήγοντας επισημαίνει τις ελλείψεις υλικών και ειδικότερα αντιδραστηρίων σε πολλά νοσοκομεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου