ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν μέτρα στους χώρους εργασίας

ζητούν-μέτρα-στους-χώρους-εργασίας-744033

Ειδικά πρωτόκολλα προστασίας ζητούν τα συνδικάτα για το προσωπικό βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων

Λίστα προτάσεων με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους ώστε να περιορισθεί ο κορονοϊός, αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα το Εργατικό Κέντρο Βόλου, με δεδομένο ότι από την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει το πρώτο μεγάλο κύμα των αδειούχων εργαζομένων στη βάση του.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα θα πρέπει όπως και στο δημόσιο, έτσι και στον ιδιωτικό τομέα να θεσπιστούν ειδικά πρωτόκολλα άμεσα ώστε να «θωρακιστεί» το προσωπικό σε βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους εργασιακούς χώρους.

Στα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας για την αναχαίτισητου κορονοϊού, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάςχωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως είπε:

«Για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές, ειδικό πρωτόκολλο θα προταθεί από την επιτροπή επιστημόνων για τους χώρους εργασίας και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό. Γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσφατα, γεγονός που σημαίνει πως το θέμα απασχολεί και την Πολιτεία.

Πάντως πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς εργασιακούς χώρους, αλλά και η τηλεργασία όπου είναι εφικτή, κάτι που άλλωστε ισχύει ακόμη σε πολλές επιχειρήσεις αφού η κυβέρνηση είχε δώσει τη σχετική δυνατότητα στους εργοδότες.

«Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημίαέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα. Την ίδια ευθύνη που έδειξε και όλο το προηγούμενο διάστημα θα δείξουν και τώρα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γγ του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις ήδη με το που επιστρέφουν οι εργαζόμενοι από την άδειά τους υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ, με το κόστος της δαπάνης να επιβαρύνει τον εργοδότη.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως αυτό το μοντέλο θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων», προσθέτει προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Βασιλείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως εργαζόμενοι στον τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου