Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη;

είμαστε-έτοιμοι-να-δώσουμε-τη-μάχη-744220

Της Βάσως Κυριαζή

Μπορεί ήδη να βιώνουμε την έξαρση της πανδημίας, οι επιστήμονες όμως επιμένουν πως το δεύτερο κύμα δεν έχει ακόμη φτάσει και λογικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού αν συνεχιστεί η χαλαρότητα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη το φθινόπωρο.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο έτοιμοι είμαστε ενόψει του δεύτερου κύματος. Υγειονομικά, σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και η κοινωνία.

Οι έχοντες την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ήδη προετοιμάζονται, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους.

Το άλλο κομμάτι αφορά σε εμάς τους πολίτες. Είναι σαφές ότι είχε πέσει μεγάλο βάρος όλη την προηγούμενη περίοδο στην ατομική και συλλογική ευθύνη των πολιτών και θα συνεχιστεί, διότι ενώ στην αρχή τα πήγαμε πολύ καλά, μετά χαλαρώσαμε και δυστυχώς το πληρώνουμε.

Με δεδομένη όμως τη δύσκολη κατάσταση που ήδη βιώνουμε και επειδή παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος να δυσκολέψει περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, είναι χρήσιμο να νιώσει η κοινωνία ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα δεν ωφελούν. Αντιθέτως, προκαλούν προβλήματα

Για αυτό και πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και ενδεχομένως όποια να αποφασιστούν, ώστε να μην αποδειχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας πιο καταστροφικό και από το πρώτο…

Πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν αρχίσει να ρωτούν τι θα συμβεί με τις αντοχές, για παράδειγμα του ΕΣΥ, και έχουν δίκιο να ανησυχούν, διότι δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι εκτός από τους νοσούντες από τον κορονοϊό, τα νοσοκομεία έχουν να περιθάλψουν και άλλους ασθενείς, όπερ σημαίνει πως για να γίνει σωστή διαχείριση δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση και επιπροσθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό, πριν όσοι δίνουν σήμερα τη μάχη σηκώσουν τα χέρια ψηλά, διότι θα έχουν εξαντληθεί τα όρια των σωματικών αντοχών.

Η λειτουργία του ΕΣΥ δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί. Υπάρχει η λειτουργία των σχολείων, που και αυτή όπως φαίνεται δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και του προβληματισμού για το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα στα νέα δεδομένα και τα νέα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν.

Η αλυσίδα των ερωτημάτων δεν τελειώνει. Τι θα γίνει στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας. Τα μηνύματα από τον τουρισμό και την εστίαση είναι απογοητευτικά.

Το εμπόριο εκπέμπει ήδη SOS, ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να μην είναι lock down, έχουν αρνητική επίδραση στην αγορά και προκαλούν έναν ακόμη πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση.

Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για σημαντική αρωγή με βάση τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι μεγάλες. Ολοι θέλουν να πιστεύουν πως οι πόροι θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας, γιατί η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και πρέπει να την κερδίσουμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου