Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

κρίσιμες-οι-επόμενες-μέρες-744756

Της Βάσως Κυριαζή

Σε όλους τους τόνους τις τελευταίες μέρες οι επιστήμονες προειδοποιούν για την κρισιμότητα των στιγμών αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

«Η ανεύθυνη συμπεριφορά μας όσον αφορά στην προστασία από τον κορονοϊό μπορεί να αποβεί εγκληματική για άλλους ανθρώπους» επισήμανε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.

«Οταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους, που δεν έφταιγαν, λόγω ενός πάρτι, που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση που τηρούμε ως υπεύθυνοι πολίτες.

Ολοι πλέον ελπίζουν πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται βέβαια οι ειδικοί να εισηγηθούν νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό είναι να τηρούμε όλοι αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες όπου χρειάζεται και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς.

Βέβαια να μην ξεχνάμε πως πάντα υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα, που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη. Κανείς δεν το περίμενε, αλλά υπήρξε έξαρση μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ακόμη και η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα διαχειρίζεται την όλη κατάσταση ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται κάθε φορά τα δεδομένα.

Aν τα πράγματα ξεφύγουν, ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Ολοι ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου