Περίοδος μεγάλης δοκιμασίας

περίοδος-μεγάλης-δοκιμασίας-745450

Οσο η πανδημία συνεχίζεται και ο ιός δείχνει να έχει απειλητικές διαθέσεις όσο τον υποτιμούμε, δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις. Θα χρειαστεί να προετοιμαστεί η κοινωνία μας για αυτά, που θα ακολουθήσουν

Της Βάσως Κυριαζή

Ετσι όπως διαγράφεται το σκηνικό με τον κορονοϊό, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλους τους τομείς εκ των πραγμάτων περιλαμβάνουν ρίσκο.

Το επισημαίνουμε με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες ότι θα πρέπει να τηρηθούν, προκειμένου η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει όσο το δυνατόν ανώδυνα και πάνω απ’ όλα χωρίς κρούσματα στη μαθητική κοινότητα. Ετσι το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, θα χτυπήσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την τελική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στις τάξεις, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές.

Γονείς και μαθητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρη κατάσταση.

Προβληματισμούς και ερωτήματα για τη χρήση μάσκας, αλλά κυρίως για τον συγχρωτισμού των παιδιών στις σχολικές αίθουσες εκφράζουν και θέτουν αντίστοιχα εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα παιδιά θα προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα λειτουργήσουν ή όχι τα κυλικεία των σχολείων.

Το ίδιο πλάνο λίγο πολύ ακολουθείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων παντού, οι κανόνες ασφαλείας είναι αυστηροί.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία έχουν ανοίξει ήδη τα σχολεία, με διαφορετικούς κανόνες σε κάθε κρατίδιο, με τις μάσκες όμως να είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές στα περισσότερα κρατίδια.

Στη Γαλλία παρακολουθούν τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανοίξει τα σχολεία τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο υπάρχει διαμάχη κυβέρνησης – εκπαιδευτικών, με τους δεύτερους να ζητούν μάσκες παντού, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για χρήση μάσκας στους γενικότερους χώρους και τα αμφιθέατρα.

Στην Ιταλία επίσης το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ στη Βρετανία, συγκεκριμένα στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, τα σχολεία έχουν ανοίξει με ειδικούς κανόνες ανά περιοχή.

Η αίσθηση που υπάρχει και αυτά που μεταδίδουν οι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι ο κορονοϊός θα αφήσει βαριά σκιά στην ιστορία των πανδημιών. Ολοι αναμένουν ότι και διάρκεια θα έχει και πάρα πολλά θύματα στον πλανήτη. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σαφές πως η χώρα μας δεν έχει περιθώριο παρά να προετοιμαστεί για αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δοκιμασίας για την κοινωνία σ’ όλα τα επίπεδα. Οσο η πανδημία συνεχίζεται και μάλιστα ο ιός δείχνει να έχει απειλητικές διαθέσεις όσο τον υποτιμούμε, δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις. Θα χρειαστεί να προετοιμαστεί η κοινωνία μας για αυτά, που θα ακολουθήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου