Μόνιμος μηχανισμός στήριξης

μόνιμος-μηχανισμός-στήριξης-746074

Οι ειδικοί είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει πως με μία άστοχη κίνηση η πανδημία μπορεί να αναζωπυρωθεί. Ηταν κάτι που έπρεπε να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος και να μην ενθαρρύνεται από την καλή πορεία που διανύαμε. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή

Της Βάσως Κυριαζή

Οσο περνούν οι μέρες και βλέπουμε ότι η υγειονομική κρίση εντείνεται και ο ιός αντεπιτίθεται, συνειδητοποιούμε πως η κατάσταση είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ, όπως πολλάκις αναφέρεται. Οφείλουμε ωστόσο να παραμείνουμε αισιόδοξοι και σωματικά και διανοητικά υγιείς, εκτιμώ αυτό είναι το κλειδί της αντοχής μας στην υπέρβαση αυτής της πρόκλησης.

Πρέπει επίσης να συνεχιστούν να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα περιορισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των κρατικών αρχών.

Κατ’ αρχάς η αποδοτικότητα των μέτρων με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι η μεταδοτικότητα του ιού στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, δεν είναι ίδια με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες και είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

Αρκεί φυσικά όλοι να αντιληφθούν την έννοια της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και να αντιπαλέψουν τα φαινόμενα χαλαρότητας και ωχαδερφισμού, που προκάλεσαν την έκρηξη κρουσμάτων.

Οι ειδικοί είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει πως με μία άστοχη κίνηση η πανδημία μπορεί να αναζωπυρωθεί. Ηταν κάτι που έπρεπε να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος και να μην ενθαρρύνεται από την καλή πορεία που διανύαμε. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

Υπάρχει αρνητική επιρροή όχι μόνο στο υγειονομικό κομμάτι, αλλά και στο οικονομικό, αφού η έξαρση έφερε τα επιπλέον αυστηρά μέτρα, που θίγουν επιχειρήσεις και προκαλούν σοβαρές απώλειες.

Ομως η υγεία όλων είναι πάνω απ’ όλα. Ακόμη και αν μεταφράζεται σε μεγάλα οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες. Είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη σχεδιασμού μόνιμου μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές, που μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς lock down, μέχρι να υπάρξει αποτελεσματική απάντηση της επιστήμης στην πανδημία. Είναι στοίχημα επιβίωσης της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου