ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν 2,5 χρόνια τη σύνταξη χηρείας

περιμένουν-25-χρόνια-τη-σύνταξη-χηρείας-746092

Σε εκκρεμότητα αιτήσεις, που κατατέθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο πριν από 32 μήνες

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου καθώς μόνο στον νομό Μαγνησίας αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 100 αιτήσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου (χηρείας). Σ’ αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι δικαιούχοι βρίσκονται στην αναμονή χωρίς καν να παίρνουν προσωρινή σύνταξη, ενώ όσοι «κατάφεραν» να εξασφαλίσουν έστω αυτή τη μικρή προκαταβολή, υποχρεώνονται να ζούνε με 320 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Στα όρια της απόγνωσης

Συμπολίτες που απευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, τόσο τοπικά, όσο και κεντρικά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, με τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες να τους συστήνουν υπομονή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η αίτηση για τη μεταβίβαση της σύνταξης χηρείας έγιναν πριν από 24 και 32 μήνες αντίστοιχα.

«Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε δύο και πλέον χρόνια για να λάβουμε τη σύνταξη που δικαιούμαστε», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απελπισμένη η Μ.Κ. που εδώ και 32 μήνες διαβιεί με τα 320 ευρώ της προσωρινής σύνταξης χηρείας του δημοσίου.

Η χρονική αυτή καθυστέρηση για το σύνολο των αιτούντων είναι κατά τεκμήριο δυσβάσταχτη, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Αδυνατούμε να κάνουμε οποιονδήποτε οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Ειδικά όταν πρόκειται για σύνταξη χηρείας, η καθυστέρηση της έγκρισής τους καθίσταται καταστροφική και επώδυνη, εξαιτίας του γεγονότος, ότι η σύνταξη λόγω θανάτου παρέχεται για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες από το αιφνίδιο και απρόβλεπτο συμβάν του θανάτου του δικαιούχου, του οποίου η σύνταξη μεταβιβάζεται στον δικαιούχο κληρονόμο. Δεν είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να δημιουργεί συνθήκες ανισότητας, μεταξύ των ασφαλισμένων από άλλα ταμεία που καταβάλλουν τις συντάξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου