Η ψευδής αίσθηση ασφάλειας

η-ψευδής-αίσθηση-ασφάλειας-746687

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ακέραιο. Δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να το καταλάβουμε

Της Βάσως Κυριαζή

«Είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε» τόνισε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Επισήμανση, η οποία έχει τη σημασία της, αν σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής, όπως και πολλοί άλλοι, συμμετέχει στη λεγόμενη επιτροπή σοφών του υπουργείου Υγείας, που με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα παρακολουθεί καθημερινά την πορεία της πανδημίας.

Η ψευδής αίσθηση ασφάλειας, στην οποία αναφέρεται ο κ. Σύψας, είναι πράγματι η αιτία του κακού… Η αιτία της χαλάρωσης πολιτών, που νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό και άρχισαν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, στο οποίο βρισκόμαστε. Ομως η πλειονότητα των πολιτών δεν χρωστά τίποτα να πληρώνει την κακή συμπεριφορά ορισμένων.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών συνηγορούν ότι βρισκόμαστε σε νέα δύσκολη φάση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Τώρα είναι που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και πάνω από όλα σοβαρότητα.

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ακέραιο. Δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να το καταλάβουμε.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, ο κίνδυνος παραμένει. Οσο καλύτερα θωρακιστούμε τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε τη νέα δοκιμασία. Οι θυσίες, που κάναμε ως πολίτες και ως κοινωνία όλο αυτό το διάστημα, είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη παραμένει ύψιστο χρέος για όλους μας. Λίγη υπομονή ακόμη θα είναι κέρδος για όλους μας στην επόμενη μέρα, που θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να παλέψουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις, που προκαλεί η πανδημία σε όλα τα επίπεδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου