ΤΟΠΙΚΑ

Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βάνια Ιωαννίδη

θλίψη-και-συγκίνηση-στο-τελευταίο-αντ-746705

Πάνδημη η κηδεία του πρώην δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας – Υπήρξε από τις εμβληματικές μορφές του ΚΚΕ, με προσφορά στην αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό

Πάνδημη και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία η κηδεία του Βάνια Ιωαννίδη, πρώην δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας, διακεκριμένου στελέχους του ΚΚΕ. Ο Βάνιας Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ. Υπήρξε από τους σημαντικότερους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στον αντίστοιχο του ΚΚΕ, στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ηταν στενός συνεργάτης του αείμνηστου δημάρχου Νέας Ιωνίας Ανδρέα Βαλαχή. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ηγήθηκε ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νέας Ιωνίας με τη στήριξη του ΚΚΕ. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός και προσιτός, ενώ με τις παρεμβάσεις του στα δημοτικά συμβούλια συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη σοβαρών ζητημάτων της πόλης. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος του συνεταιρισμό οικοδόμων, αλλά και της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Λούμα Γιώργο, Τσιώνα Μιχάλη, Νάνο Απόστολο, Ριζόπουλο Απόστολο και Ρούσσα Γιώργο, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, παρευρέθηκε στην κηδεία του για να τον αποχαιρετήσει και να συλλυπηθεί τους οικείους του, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ εκφράζουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής του Βικτώρια, στα παιδιά τους Παναγιώτη, Κορίνα και Ελένη και στην οικογένειά τους.

Ειδικότερα το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ενας ακόμη αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος της περιοχής έφυγε από κοντά μας τη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Πρόκειται για τον Γιάννη (Βάνια) Ιωαννίδη, παιδί του Πόντου, γεννημένος στο Κερς της Κριμαίας το 1934 και από το 1939 παιδί της Ν. Ιωνίας Βόλου.

Ο σύντροφος Βάνιας βρέθηκε από νωρίς κοντά στις αξίες και δραστηριότητες του ΚΚΕ. Αναδείχτηκε για πάνω από 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στη Ν. Ιωνία εκλεγμένος με τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα μετά το 1991 δεν αρνήθηκε καμιά χρέωση, ανταποκρίθηκε σε ό,τι του ζητήθηκε από την Κομματική Οργάνωση, το 1998 ήταν υποψήφιος δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Η δραστηριότητα δεν περιορίστηκε μόνο στα δημοτικά δρώμενα, ενεργοποιήθηκε και μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ενεργά και σε άλλους τομείς. Διετέλεσε πρόεδρος για 25 χρόνια στον Συνεταιρισμό Οικοδόμων και παράλληλα για μια 20ετία πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας, που φεύγοντας άφησε πλούσια παρακαταθήκη με το έργο του. Για αυτή του τη δράση ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, όχι μόνο στην Ν. Ιωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Θερμός αποχαιρετισμός από Μιχ. Μεϊκόπουλο

Με ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός γιατρός Μιχάλης Μεϊκόπουλος αποχαιρετά τον Βάνια Ιωαννίδη με λόγια που συγκινούν: «Εφυγε από τη ζωή μια χαρακτηριστική, όμορφη φυσιογνωμία της Νέας Ιωνίας Βόλου ο Βάνιας Ιωαννίδης. Πολίτης με όλη τη σημασία της λέξης, ενεργός όλα τα χρόνια, υπερασπίσθηκε με πάθος του συμπολίτες του και τα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας, από όποια θέση και αν βρέθηκε. Κοινωνικός, μετριοπαθής, πάντα ήταν κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν. Τα αποτυπώματά του στην εργασία του, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στους μαζικούς χώρους υπήρξαν αξιόλογα και μοναδικά. Η κοινωνική και μαζική του προέκταση ήταν πιο ευρεία από τον ιδεολογικό χώρο που εκπροσωπούσε. Κάθε συνάντηση μαζί του ιδίως τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια ήταν αξιόλογη γιατί σε συγκινούσαν τα λεγόμενά του με την ιστορική διαδρομή των Ποντίων και την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα. Φίλος και σύντροφος με το Αλεκάκι τον πατέρα μας, πάλεψαν με πάθος για μια καλύτερη κοινωνία. Η αγαπημένη μας Νέα Ιωνία μένει φτωχότερη καθώς και το κομμουνιστικό κίνημα. Πιστεύω στους ουρανούς θα συνεχίσουν με το Αλεκάκι και τους άλλους συντρόφους που χάθηκαν τη δράση της ιστορικής ΚΟΒ του ΚΚΕ Νέας Ιωνίας Βόλου. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα σε θυμόμαστε πάντα. Καλό ταξίδι, ψυχή βαθιά».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου