Χαμηλές πτήσεις στην οικονομία

χαμηλές-πτήσεις-στην-οικονομία-747214

Σε κάθε περίπτωση, βιώνουμε πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο κορονοϊός, τελικά, είναι χειρότερος και από τα τρία μνημόνια μαζί

Της Βάσως Κυριαζή

Εντονη ανησυχία προκαλούν οι χαμηλές πτήσεις στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εστίαση, τουρισμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έμποροι βιώνουν από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδα.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούνιο 2020 ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2019, που είχε ανέλθει στα 22,2 ευρώ. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από τα ταμεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Μεγαλύτερη πτώση κατά 87% είδαν τα ξενοδοχεία και η εστίαση, με τα έσοδα τους να συρρικνώνονται κατά 900 εκατ. ευρώ μόνο τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα απογοητευτικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στην αγορά εν μέσω των θερινών εκπτώσεων.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις, που είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ακόμη και το πρώτο 15ήμερο των εκπτώσεων, που παραδοσιακά είναι η καλύτερη περίοδος.

Η οικονομία πιέζεται και η πίεση θα οδηγήσει σε ύφεση, που θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια.

Παράλληλα, οι προβλέψεις εγχώριων και διεθνών φορέων για τις θέσεις εργασίας, που θα χαθούν, είναι εφιαλτικές. Οι πληγές, που άνοιξε ο κορονοϊός στην αγορά εργασίας, είναι μεγάλες, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 187.500, ενώ στο σύνολο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Εφιαλτικές, επίσης, είναι οι προβλέψεις επίσημων και διεθνών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται διακύμανση της αύξησης της ανεργίας από 160.000 – 706.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, βιώνουμε πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο κορονοϊός, τελικά, είναι χειρότερος και από τα τρία μνημόνια μαζί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου