Από μόνο του δεν αρκεί το Ταμείο Ανάκαμψης

από-μόνο-του-δεν-αρκεί-το-ταμείο-ανάκαμ-753061

Μαγικές λύσεις ασφαλώς και δεν υπάρχουν. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουν έρθει τα πάνω – κάτω σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Κλυδωνίζονται οικονομίες, σαρώνεται η εργασία, καταποντίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Της Βάσως Κυριαζή

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο 72 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα για τα επόμενα επτά χρόνια, μέσα από επιχορηγήσεις, δάνεια, το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, αποτελούν σημαντικές εθνικές επιτυχίες. Ο ορισμός αρμοδίου υπουργού για το Ταμείο δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στη δημιουργία ενός ε μηχανισμού που θα συντονίζει τη διαχείριση του πακέτου, ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τα σοβαρά προβλήματα της πανδημίας και να μπει για τα καλά σε μια τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.

Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό όμως; Αρκεί μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα που μαστίζουν δεκαετίες τώρα τη χώρα;

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ξεκίνησαν με την κρίση, και η ρίζα των προβλημάτων μας δεν είναι οικονομική, αλλά βαθιά πολιτική. Για αυτό και αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές δεν ξέρω κατά πόσον ένα πακέτο αρκεί από μόνο του για να αλλάξει τα πράγματα και η χώρα να επιστρέψει σε μία κανονικότητα που θα της επιτρέπει να αισιοδοξεί για το μέλλον. Μαγικές λύσεις ασφαλώς και δεν υπάρχουν. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουν έρθει τα πάνω – κάτω σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Κλυδωνίζονται οικονομίες, σαρώνεται η εργασία, καταποντίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό και επιβάλλεται οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και της κυβέρνησης να είναι η μείωση φόρων και οι ιδιωτικές επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη, η επανακατάρτιση εργαζομένων, η ψηφιοποίηση του κράτους, οι υποδομές και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας. Αυτά δηλαδή που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και δεν έγιναν. Πράγματα χωρίς

Το ζητούμενο δεν είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα ο εστιάτορας και ο ξενοδόχος της Eυρώπης, αλλά να μπορέσει να ανακάμψει και να δημιουργήσει εκ νέου προϋποθέσεις ανάπτυξης. Να προσελκύσει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να ανακάμψει ώστε να επιστρέψουν πίσω στη χώρα οι νέοι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό και παραμένουν εκεί με αποτέλεσμα η αιμορραγία σε μυαλό και χρήμα για την χώρα να είναι μεγάλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου