Και όμως είναι μόνο στο χέρι μας

και-όμως-είναι-μόνο-στο-χέρι-μας-754807

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων σε γάμους, κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και μέσα στα νοσοκομεία, όσο και με το γεγονός ότι έχει πέσει ο ηλικιακός μέσος όρος των ασθενών, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός χτυπάει τους νέους.

Της Βάσως Κυριαζή

Η Κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών καθημερινά πλέον επισημαίνει σ’ όλους τους τόνους ότι αν οι πολίτες παραμείνουν συμμορφωμένοι στα μέτρα και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί δεν θα χρειαστούν άλλες αυστηρότερες ρυθμίσεις. Από εμάς εξαρτάται λοιπόν, αν θα συνεχίσουμε στους σημερινούς ρυθμούς, ή αν θα χρειαστεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός των νέων μέτρων.

Εχει επισημανθεί ότι οι επόμενες μέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είναι πολύ κρίσιμες σ’ αυτή την υγειονομική κρίση. Μέχρι σήμερα, ως χώρα, τα έχουμε πάει πολύ καλά. Επειδή όμως έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά μας, είναι κρίμα να γκρεμίσουμε ότι έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς και είναι πολύ δύσκολο. Η νέα έξαρση των κρουσμάτων έχει επιβάλλει μία άλλη καθημερινότητα προσωπικών αυτοπεριορισμών, σε συνθήκες πρωτόγνωρες, που όλοι ευχόμαστε να μην ξανάρθουν.

Για αυτό και το νόημα των παραινέσεων που σε μεγάλο βαθμό λαμβάνουν τον χαρακτήρα της έκκλησης, έχουν τη δική τους καθοριστική σημασία. Ο στόχος είναι όταν τελειώσει όλο αυτό να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Για να γίνει όμως αυτό, προέχει τώρα να προστατεύσουμε ο καθένας ξεχωριστά τον εαυτό του και όλοι μαζί τους γύρω μας και τη δημόσια υγεία.

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί τόσο από την αύξηση των κρουσμάτων σε γάμους, κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και μέσα στα νοσοκομεία, όσο και με το γεγονός ότι έχει πέσει ο ηλικιακός μέσος όρος των ασθενών κάτι που σημαίνει ότι ο ιός χτυπάει τους νέους.

Κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων. Η χρήση της μάσκας πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος των υγειονομικών αρχών είναι πλέον η διασπορά.

Μπορεί να ακούγεται πλέον μονότονο ότι πρέπει να σταματήσει η χαλάρωση, όμως οι επαναλαμβανόμενες συστάσεις των επιστημόνων είναι μονόδρομος. Όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Όσο πιο ανώδυνα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε στο ξέφωτο. Στο χέρι μας είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου