Η Ευρώπη μόλις άρχισε να αντιδρά

η-ευρώπη-μόλις-άρχισε-να-αντιδρά-757574

Η πανδημία δεν ήρθε σε εποχή ανέφελης ανάπτυξης. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης, τόσο πιο εύκολα την επόμενη φορά θα ληφθούν οι αντίστοιχες κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της

Της Βάσως Κυριαζή

H Ευρώπη τελικά δυσκολεύεται ακόμη να συνειδητοποιήσει σε όλο το εύρος τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για την ουσιαστική οικονομική στήριξη των χωρών, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Ευτυχώς όμως τα καμπανάκια που χτύπησαν φαίνεται πως έστω και καθυστερημένα βρίσκουν ανταπόκριση.

Ολοι έσπευσαν να χαιρετήσουν τη συμφωνία για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περιβάλλον αβεβαιότητας και ανάγκης συσπείρωσης και συνεργασίας αν μη τι άλλο έπρεπε να γίνει.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι εντάσεις που προκαλούν οι «πρωτοβουλίες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εντάσεις οι οποίες προφανώς και δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην οντότητα της Ε.Ε., της οποίας η ανάγκη επιβίωσης έφερε, παρά τις διαφορές, τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι όμως επίσης αλήθεια, όπως γράφουν έγκριτοι αναλυτές, ότι το βήμα δεν αποτελεί πανάκεια για τα δύο βασικά προβλήματά της, ήτοι τον κίνδυνο μιας δεύτερης βουτιάς σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβάλει ως βασικό της σενάριο προβλέψεων ότι η ανάκαμψη της ευρωοικονομίας δεν μπορεί να αποτελεί βάσιμη προσδοκία πριν από το 2023. Το σενάριο είχε εξαρχής ως προϋπόθεση τη συγκρότηση ταμείου στήριξης της προοπτικής.

Στις εκτιμήσεις έρχονται να προστεθούν και οι προβλέψεις της Κομισιόν, που θα έχει υπό τη διαχείρισή της το νέο ταμείο των 750 δισ. ευρώ, οι οποίες συγκλίνουν επίσης στην άποψη ότι η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα είναι μεσοπρόθεσμος στόχος. Μακροπρόθεσμος θα λέγαμε εμείς, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού προηγηθούν σε όλες τις περιπτώσεις επώδυνοι συμβιβασμοί.

Προς το παρόν τα κράτη μέλη δείχνουν αποφασισμένα να αδράξουν την ευκαιρία και ας υπάρχουν ακόμη ορισμένες χώρες, που δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχουν καταλάβει πως μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη.

Η πανδημία δεν ήρθε σε εποχή ανέφελης ανάπτυξης. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης, τόσο πιο εύκολα την επόμενη φορά θα ληφθούν οι αντίστοιχες κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου