ΤΟΠΙΚΑ

Ευθυμία Πετεινάρη: «Τα κρούσματα δεν είναι κουτσομπολιό…»

ευθυμία-πετεινάρη-τα-κρούσματα-δεν-ε-757584

Τον κίνδυνο αβάσιμων πληροφοριών, που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες με φόντο πιθανολογούμενα κρούσματα, επισημαίνει η καθηγήτρια Βιοπαθολογίας

Να οριστεί «τοπικός Χαρδαλιάς», ο οποίος θα αναλάβει σε επίπεδο Θεσσαλίας την επίσημη ενημέρωση φορέων και κατ΄ επέκταση των τοπικών κοινωνιών για την πορεία της πανδημίας, «βλέπει» ως ιδανική λύση η καθηγήτρια Βιοπαθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας Ευθυμία Πετεινάκη, ώστε να μην αιωρούνται αβάσιμες πληροφορίες για κρούσματα, που αφενός σπέρνουν τον τρόμο, αφετέρου προκαλούν μεγάλη ζημιά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του κάθε τόπου.

Ως υπεύθυνη του πιστοποιημένου εργαστηρίου που διενεργεί τους ελέγχους στα δείγματα για κορονοϊό από όλη τη Θεσσαλία, η κ. Πετεινάκη εκτός από τα δεκάδες δείγματα που έχει να εξετάσει μαζί με τους συνεργάτες της, έχει να αντιμετωπίσει και έναν «βομβαρδισμό» κλήσεων για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται.

«Εκτιμώ πλέον πως η ενημέρωση πρέπει να γίνεται συντονισμένα. Από έναν συγκεκριμένο φορέα που θα αναλάβει την ευθύνη να επικοινωνεί στην κοινή γνώμη, όλες τις παραμέτρους της πορείας της πανδημίας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ίδια.

«Θα μπορούσε να το κάνει ενδεχομένως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή κάποιος άλλος φορέας. Έχοντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα, θα προβαίνει στις απαραίτητες ενημερωτικές ανακοινώσεις, ώστε να μην δημιουργείται πανικός ή εφησυχασμός αντίστοιχα στην κοινή γνώμη», συμπληρώνει η κ. Πετεινάκη.

Το βάρος της ενημέρωσης στα μέτρα

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων στον Βόλο στη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τη διακεκριμένη καθηγήτρια, χρειάζονται ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα. Είναι ό,τι θα συντελέσει, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον κορονοϊό.

«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες», όπως επίσης και ανυπόστατες φήμες που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, επισημαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν είναι κουτσομπολιό».

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται πανικός, μόνο και μόνο επειδή ένας άνθρωπος ή περισσότεροι θα επισκεφτούν μία δομή υγείας και εξαιτίας της πανδημίας υποχρεωτικά θα κληθούν να δώσουν επίχρισμα. Δεν σημαίνει αυτό πως είναι φορείς του ιού», εξηγεί επίσης η ίδια, συμπληρώνοντας πως πρέπει να επικρατήσει η λογική και η σωστή πρόληψη που είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Πιστεύω ότι οι πληροφορίες όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων θα πρέπει ενδεχομένως να είναι πιο μετρημένες και περισσότερο να ρίξουμε βάρος στο να καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν τον συνωστισμό», προσθέτει ακόμη η κ. Πετεινάκη.

Πανικός σε τοπικές κοινωνίες από «ράδιο αρβύλα»

Ο προβληματισμός της κ. Πετεινάκη δεν είναι υπερβολικός. Αντιθέτως. Μόλις προχθες με διαφορά λίγων ωρών, Μηλίνα και Πτελεός στη Μαγνησία βρέθηκαν στο επίκεντρο διαρροών, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν δύο ανεπιβεβαίωτα κρούσματα κορονοϊού. Σε μία τουρίστρια και σε μία κάτοικο της περιοχής αντίστοιχα.

Η «πληροφορία» μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες να ψάχνονται για ώρες, αναζητώντας ενημέρωση, αν ευσταθούν τα όσα διαδίδονται ή όχι.

Κάποιοι μάλιστα επικοινώνησαν και με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να ρωτήσουν, αν ισχύουν οι ίδιοι τα όσα ακούγονται. Εκ μέρους όλων των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, δηλαδή εκείνων που είναι αρμόδιοι για να εξετάσουν τα δείγματα όσων θεωρούνται «ύποπτα κρούσματα», υπήρξε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Η ζημιά όμως που υπέστησαν επαγγελματίες των δύο περιοχών, αλλά και η ανησυχία που «έσπειραν» τα fake news, άγνωστο από ποιους, ήταν αρκετά ώστε για πολλές ώρες δύο πιθανολογούμενα κρούσματα να αιωρούνται στον αέρα…

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου