ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αυξημένη ετοιμότητα για πυρκαγιές στις υπηρεσίες του Δήμου Ρ. Φεραίου

αυξημένη-ετοιμότητα-για-πυρκαγιές-στ-758428

Επί ποδός το Τοπικό Συντονιστικό για πυρκαγιές το επόμενο τριήμερο

Κίτρινος συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Ρήγα Φεραίου για το επόμενο τριήμερο για το ενδεχόμενο πυρκαγιών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Παλληκάρης μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμοδίους φορείς, ζήτησε από το στελεχιακό δυναμικό του δήμου να βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να επέμβει σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως ο δήμος Ρήγα Φεραίου είναι ανάμεσα στους 5 χερσαίους δήμους της Μαγνησίας που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα συστήματος πυρανίχνευσης και ότι μέσα από τη συνεργασία με την 1η ΤΑΞΑΣ υπάρχουν σε ετοιμότητα ελικόπτερα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, τα οποία εφόσον χρειαστεί ανά πάσα στιγμή απογειώνονται για να λάβουν μέρος στην πυρόσβεση.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Μακάρι να μη χρειαστεί. Οι υπηρεσίες μας έχουν προβεί στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου για την εύκολη πρόσβαση οχημάτων, όπως των πυροσβεστικών και έχει ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς όλων των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, έχουν προχωρήσει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με το καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων που αποτελούν σημεία κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ με συνεχείς ενημερωτικές ανακοινώσεις οι αγρότες σε όλο το εύρος του δήμου έχουν ενημερωθεί πως μέχρι 30-10-2020, απαγορεύονται οι φωτιές στις καλλιέργειες και οποιαδήποτε άλλη αγροτική εργασία μπορεί να προκαλέσει φωτιά», όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παλληκάρης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο επίσης είναι καθημερινή η συνεργασία και η επικοινωνία με τον διοικητή της Π.Υ. Βελεστίνου, αντιπύραρχο, Κ. Τσίκα και τη στρατιωτική ηγεσία του 304 ΠΕΒ, το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή μπορεί να παρέμβει με 2 οχήματα με δεξαμενή και με δύο ομάδες 20-30 ατόμων σε επιφυλακή, όπως προβλέπει το τοπικό σχέδιο δράσης.

Οδηγίες προς τους κατοίκους

Χθες με ανάρτησή του στο fb ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας ενημέρωσε τους πολίτες ότι για τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες της πολιτικής προστασίας:

1. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, στους χώρους παραμονής και αναψυχής και να λαμβάνουν μέτρα πυροπροστασίας και αυτοπροστασίας.

2. Κάνουμε αποψίλωση από ξηρά χόρτα των οικοπέδων μας και των χωραφιών μας. Απομακρύνουμε την βλάστηση που βρίσκεται κοντά στις κατοικίες.

3. Αποφεύγουμε να κάνουμε θερμές εργασίες στην ύπαιθρο (κοπή μετάλλων, ηλεκτροσυγκόλληση, αγροτικές εργασίες), ιδιαίτερα κατά τις θερμές ημέρες και ώρες.

4. Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο. Απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ.

5. Σε περίπτωση που μας έχει χορηγηθεί άδεια τηρούμε όλους τους όρους ασφάλειας που προβλέπονται σε αυτή.

6. Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με άσκηση ποινικής δίωξης

7. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνό τηλεφωνούμε άμεσα στο 199 (χωρίς χρέωση) δίνοντας τα στοιχεία μας και όσα περισσότερα στοιχεία για την πυρκαγιά.

8. Σε περίπτωση φωτιάς με τα μέσα που διαθέτουμε συμμετέχουμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

9. Σε περίπτωση που οι φλόγες φτάσουν σε ένα οικισμό έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν παραμείνουμε μέσα στο σπίτι σε σημείο που έχουμε από πριν επιλέξει.

10. Σε περίπτωση που διαταχθεί εκκένωση του οικισμού υπακούμε στις εντολές των αρχών προσπαθώντας να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου