ΤΟΠΙΚΑ

Νέες διαμαρτυρίες για το clawback

νέες-διαμαρτυρίες-για-το-clawback-758928

Διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί για επιβαρύνσεις, που αφορούν στο 2019

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει με κινητοποιήσεις το φθινόπωρο για τον διαγνωστικό κλάδο, καθώς διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις από το clawback του 2019.

Οι ιδιώτες επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει σαφές πλαίσιο κατάργησης του clawback που στερεί, όπως λένε, μεσοσταθμικά το 23% του εισοδήματος, στην αποζημίωση για το έτος 2019, σε μία περίοδο όπου ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν δραματική μείωση λόγω του κορονοϊού, δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις.

Με βάση τους υπολογισμούς του κλάδου, η απώλεια των εσόδων από το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας συνολικά άγγιξε και το 15-20% του κύκλου των εργασιών σε σύγκριση με το 2019. Και ενώ στην παρούσα περίοδο καταγράφεται δραματική μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά με αυξημένα έξοδα λόγω και των αναγκών προμήθειας ατομικών μέσων προστασίας για τον covid-19.

Ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων που λειτουργούν στον Βόλο και ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιέγραψαν ως πολύ δύσκολη την οικονομική συγκυρία και υπογράμμιζαν πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις με βάση τα αιτήματα που έχει θέσει ο κλάδος.

Ειδικότερα ζητούν να παρουσιασθεί άμεσα το πλαίσιο κατάργησης του clawback όπως είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι, καθώς επίσης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα έτη 2018 και 2019 μαζί με τα υπόλοιπα έτη, για ρύθμιση του clawback σε 120 δόσεις.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός της μείωσης του κύκλου εργασιών του Α΄ εξαμήνου 2020 λόγω κορονοϊού, ανάλογη με εκείνη που έγινε για την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη και παράλληλα θέτουν θέμα μείωσης του ΦΠΑ από 24% στο 6% για την απόκτηση και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων.

Τέλος ζητούν ειδική χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για προληπτικό έλεγχο. Προγράμματα προληπτικού ελέγχου χωρίς κουρέματα αποζημίωσης.

«Εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα ο κλάδος θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ειδικά σε μία εποχή που καλείται να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της μείωσης των ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω κορονοϊού», όπως υπογραμμίζονταν χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου