ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναστολή σύμβασης το 50% των εργαζομένων στην εστίαση

σε-αναστολή-σύμβασης-το-50-των-εργαζομέν-759668

Πληθαίνουν οι αναφορές στις ελεγκτικές αρχές για παραβίαση συμβάσεων

Σε απόγνωση ο κλάδος των εργαζομένων στον επισιτισμό. Παρ’ όλο που είναι ο κλάδος που άνοιξε πιο μπροστά απ’ όλους, το 50% των εργαζομένων στον Βόλο και τα νησιά παραμένει με αναστολή σύμβασης. Όμως ακόμη και εκείνοι που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες, καθώς έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους αλλά και στις ημέρες εργασίας και ασφάλισης, γεγονός που θα «κοστίσει» το φθινόπωρο αφού δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα για να λάβουν το εποχικό επίδομα.

Παράλληλα όμως αδυνατούν να λάβουν και το έκτακτο επίδομα ανεργίας, καθώς το 2019 θα έπρεπε να έχουν απαραιτήτως 80 ημέρες επιδότηση από το διάστημα Σεπτέμβριο του 2019 έως και Φεβρουάριο του 2019 προϋπόθεση που για πολλούς είναι άπιαστο όνειρο.

«Ελάχιστοι είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι στην εστίαση που επιδοτούνται πάνω από 80 ημέρες» υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εποχικός εργαζόμενος που χτύπησε την πόρτα του ΟΑΕΔ και αποχώρησε άπραγος, αφού δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Καταγγελίες για μειωμένες συμβάσεις

Την ίδια ώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο φτάνουν αναφορές από εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι πιέζονται από επιχειρήσεις που έχουν μπει στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία» να υπογράψουν από τώρα υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν επιθυμούν επαναπρόσληψη το 2021.

Επίσης γίνονται καταγγελίες για μειώσεις μισθών κατά 50%, αφού οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση και οδηγούν τους μισθούς στα 650€ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως στα νησιά δεν παρέχεται στο προσωπικό στέγαση και τροφή με τους εργαζόμενους να επισημαίνουν πως με 650 ευρώ δεν είναι δυνατόν να καλύψουν και τα έξοδα διαμονής.

«Εν μέσω κρίσης υπάρχουν εργοδότες που βρήκαν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων», σχολίαζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΕΠΕ, επιβεβαιώνοντας πως πράγματι υπάρχουν κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εφόσον γίνει καταγγελία οι ελεγκτές παρεμβαίνουν προκειμένου να επιλυθεί η εργατική διαφορά. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το επόμενο βήμα είναι η επιβολή προστίμου.

«Πρέπει το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να προστατέψουν τους εργαζόμενους σε ευαίσθητους κλάδους εποχικής απασχόλησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε θεατές σε όλα αυτά. Η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων είναι μονόδρομος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου