Η πολιτική απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους

η-πολιτική-απόφαση-που-δικαιώνει-τους-759672

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με την απόφαση συμφωνούν και οι θεσμοί, καθώς δεν πρόκειται για μόνιμη αύξηση σε συντάξεις αφενός, αφετέρου διαπιστώθηκε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά από το ταμειακό απόθεμα που διαθέτει

Της Βάσως Κυριαζή

Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2020 όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά τους, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελεί θετική εξέλιξη. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, την οποία ζητούσαν να ληφθεί όλοι οι συνταξιούχοι.

Οι περικοπές ήταν άδικες, όπως και εκείνες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Στα αναδρομικά περιλαμβάνονται δώρα (καλοκαιριού, Χριστουγέννων, Πάσχα), όπως και οι επικουρικές συντάξεις. Αφορούν στους συνταξιούχους πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 του 2012.

Η κυβέρνηση είχε εδώ και αρκετό καρό καταστήσει σαφές πως αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα δώσει λύση στο θέμα των αναδρομικών με πολιτική απόφαση, η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εφάπαξ καταβολή στο σύνολο των συνταξιούχων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με την απόφαση συμφωνούν και οι θεσμοί, καθώς δεν πρόκειται για μόνιμη αύξηση σε συντάξεις αφενός, αφετέρου διαπιστώθηκε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά από το ταμειακό απόθεμα που διαθέτει.

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης η αντιπολίτευση συναινεί, δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά, καθώς από την πρώτη στιγμή κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε άμεση καταβολή των αναδρομικών για το σύνολο των απόμαχων της εργασίας.

Μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση οφείλει να επισημοποιήσει την απόφασή της να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιούχων, που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου