ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος… με την αμερικάνα κατσαρίδα

πόλεμος-με-την-αμερικάνα-κατσαρίδα-759676

Εχει γίνει φόβος και τρόμος σε κεντρικές συνοικίες της πόλης, παρά τους ψεκασμούς

Αυξάνονται και πληθύνονται οι κατσαρίδες στην πόλη, παρά τον «ανοιχτό πόλεμο» που τους έχουν κηρύξει ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και επαγγελματίες απεντομώσεων που καθημερινά δέχονται δεκάδες κλήσεις από ιδιοκτήτες νοικοκυριών που βρίσκονται σε απόγνωση.

Παρά τους ψεκασμούς που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τη ΔΕΥΑΜΒ που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή απαντώντας σε κλήσεις για ψεκασμούς στα φρεάτια και τις σχάρες της πόλης, οι κατσαρίδες όχι απλά υφίστανται, αλλά «αντεπιτίθεται».

Κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου οι οποίοι απευθύνθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μετέφεραν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα, παρατηρώντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψή τους.

«Τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα της εμφάνισης κατσαρίδων στην πόλη γίνεται όλο και πιο έντονο, κυρίως στο κέντρο της. Έχουμε μικρά παιδιά και είμαστε σε απόγνωση. Δεν μιλάμε για απλή αύξηση του φαινομένου, αλλά για επιδρομή κατσαρίδων μέσα στα σπίτια. Ενδεχομένως να πρέπει τα φρεάτια να ψεκάζονται και μέσα στον χειμώνα», υπογραμμίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συνεχίζει τους ψεκασμούς η ΔΕΥΑΜΒ

Η ΔΕΥΑΜΒ έχοντας γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από δημότες έχει ξεκινήσει τους ψεκασμούς, υπολογίζοντας συνολικά να προσεγγίσει τις 20.000 σ’ όλη την πόλη, όσα δηλαδή είναι και τα φρεάτια ομβρίων.

Τα συνεργεία αντιμετωπίζει την εξόντωση των εντόμων στους δημόσιους χώρους, που σημαίνει ότι ψεκάζουν στα φρεάτια και στις σχάρες στους δρόμους. Δεν παρεμβαίνει στους ιδιωτικούς χώρους, την ευθύνη απεντόμωσης των οποίων έχουν οι ιδιοκτήτες τους.

«Εμείς ως ΔΕΥΑΜΒ παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε την εξάλειψη του προβλήματος, με στόχο ένα καθαρότερο και ασφαλές περιβάλλον στην πόλη, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται αν δεν γίνουν παράλληλα συγχρονισμένες ενέργειες εξάλειψής του και από τους πολίτες, που το αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους.

Θα πρέπει δηλαδή, παράλληλα με τους ψεκασμούς της επιχείρησης στους δημόσιους χώρους να γίνονται και απεντομώσεις στα σπίτια ή στους επαγγελματικούς χώρους που εντοπίστηκαν κατσαρίδες», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κατσαρίδες είναι μεγάλες και δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που γνωρίζαμε παλαιότερα. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται για τις γνωστές «αμερικάνες κατσαρίδες» που το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει ακόμη και ένα σπιρτόκουτο. Μπορούν να πετούν μέχρι και 20 μέτρα και έτσι εξηγείται ότι εντοπίζονται και σε ορόφους πολυκατοικιών.

Επίσης να αναφερθεί πως για την αύξησή τους παίζει ρόλο η θερμοκρασία και ηλιοφάνεια. Οι καλές καιρικές συνθήκες τις κάνουν πιο ανθεκτικές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου