Οι χώρες έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή βοήθεια

οι-χώρες-έχουν-ανάγκη-την-ευρωπαϊκή-βο-771071

Προφανώς ορισμένοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχουν καταλάβει πως μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να συνυπάρξουν όλοι

Της Βάσως Κυριαζή

Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν από την αυριανή σύνοδο κορυφής να βγει λευκός καπνός και το ευρωπαϊκό συμβούλιο να συμφωνήσει για το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε., που θα βοηθήσει όλα τα κράτη που επλήγησαν από τον κορονοϊό να ορθοποδήσουν.

Η δραματική προειδοποίηση από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην οποία προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα, αν δεν προσφέρει στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν τις βοηθήσει να ανακάμψουν, είναι ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει για το εάν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτουν Γερμανία και Ολλανδία.

Αν δεν καταφέρουν οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε κοινό πλαίσιο αύριο, είναι σίγουρο ότι κερδισμένοι θα βγουν για μία ακόμη φορά οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές που κάθε φορά επενδύουν στην αδυναμία κοινής σύμπλευσης των χωρών της ΕΕ για να «διαλαλήσουν» τις δικές τους ισοπεδωτικές απόψεις.

Ακόμη και ένας συμβιβασμός αυτή την ώρα θα βοηθούσε. Διαβάζοντας όμως κανείς τις ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν είναι δεδομένος. Προφανώς ορισμένοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχουν καταλάβει πως μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να συνυπάρξουν όλοι.

Η γαλλογερμανική πρόταση που οδήγησε στο σχέδιο της Κομισιόν για το πακέτο των έως 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν συμβιβαστική για όλους. Αν υπάρξουν αυστηρότεροι όροι και άλλες προϋποθέσεις όπως ακούγεται, μάλλον τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τη συνέχεια.

Οι ακόμα πιο δύσκολοι όροι μπορεί να οδηγήσουν στην αδυναμία των κρατών να αξιοποιήσουν τα κονδύλια και να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ιαθούν οι πληγές της πανδημίας αλλά και οι ασθένειες του παρελθόντος και να αποκτήσει έτσι η Ευρώπη τη δυναμική και τη συνοχή που απαιτούν οι περιστάσεις, έγραψε χθες το Reuters. Αν αυτό συμβεί θα είναι πράγματι απογοητευτικό και ταυτόχρονα καταστροφικό και για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και για πολλές χώρες που προσβλέπουν σ’ αυτή τη βοήθεια για να ανακάμψουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου