Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά

κανείς-δεν-μπορεί-να-προβλέψει-με-σιγο-772106

Βέβαια, ολοκληρωμένη εικόνα δεν μπορεί να έχει κανείς, αν δεν ανοίξουν οι μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία ή οι ΗΠΑ

Της Βάσως Κυριαζή

Μπορεί η Ελλάδα να είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, όμως μέχρι σήμερα δεν μεταφράζεται και στις αντίστοιχες κρατήσεις. Τα τελευταία στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επαγγελματίες, αλλά και το υπουργείο Τουρισμού, δείχνουν πως προς το παρόν ο φόβος σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας μαζί με τον περιορισμό στα εισοδήματα έχουν προκαλέσει μπλακ άουτ, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μειωμένη.

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα πρώτα στατιστικά για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια μετά την 1η Ιουλίου, όταν άνοιξαν οι πύλες προς σειρά τρίτων χωρών, αλλά και οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου. Στοιχεία από κρίσιμους για τον τουρισμό αερολιμένες αποκαλύπτουν ότι τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου δεν άλλαξαν και πολλά σε σχέση με την εικόνα του Ιουνίου. Οταν δηλαδή ακόμη δεν επιτρέπονταν οι πτήσεις προς την ΕΕ από τις 14 χώρες, από τις οποίες αυτή άρχισε να δέχεται επισκέπτες στις αρχές του μήνα.

Απόρροια του δισταγμού λοιπόν η καθίζηση στις κρατήσεις. Η σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά προκαλεί έντονο προβληματισμό. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Βέβαια, ολοκληρωμένη εικόνα δεν μπορεί να έχει κανείς, αν δεν ανοίξουν οι μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία ή οι ΗΠΑ.

Από Βρετανία οι πτήσεις ανοίγουν από σήμερα, από Σουηδία στις 22 του μήνα και από ΗΠΑ πιθανώς προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική της συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.

Για αυτό και οι παράγοντες του τουρισμού δεν λένε πολλά. Είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους. Ανησυχούν ότι πολλοί τουρίστες θα αποθαρρυνθούν να ταξιδέψουν με αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που γίνονται πλέον τα ταξίδια και πολύ περισσότερο οι διακοπές όλων ανά τον κόσμο.

Η πορεία του τουρισμού και συνολικότερα της πραγματικής οικονομίας απασχόλησε ένα από τα τελευταία ΔΣ της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τουριστικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο κυμάνθηκαν μεταξύ 680 – 700 εκ. ευρώ, έναντι 6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αν ο στόχος είναι να πιάσουμε τουλάχιστον το 20% της περυσινής επίδοσης, δηλαδή περίπου 4 δισ., τούτο σημαίνει ότι στους μήνες που απομένουν πρέπει να εισπράξουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Επίδοση που φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Μακάρι στο τέλος του καλοκαιριού να διαψευστούν οι αριθμοί και να ευοδωθούν οι προσδοκίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου