ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου να στηθεί το αιμοδυναμικό στο Νοσοκομείο Βόλου

αγώνας-δρόμου-να-στηθεί-το-αιμοδυναμι-772297

Παραδόθηκαν τα μηχανήματα του στεφανιογράφου – Πότε εκτιμούν οι γιατροί ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει σε πλήρη διάταξη το εργαστήριο

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την λειτουργία ολοκληρωμένου αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο του Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία ασθενών που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν εκτός νομού για μία στεφανιογραφία, έγινε.

Τα μηχανήματα έχουν παραδοθεί από τον ανάδοχο εργολάβο, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια του έργου τον Οκτώβριο του 2019 και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για το «στήσιμό». Ένα όνειρο δεκαετιών της Καρδιολογικής Κλινικής που θα δώσει βαθιά ανάσα σ’ ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, παίρνει σάρκα και οστά.

Υπολογίζεται πως από τους 800 περίπου ασθενείς με έμφραγμα που ετησίως προσέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου, 300 και πλέον μετακινούνται σε άλλη μονάδα για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία, με πλησιέστερες αυτή που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και την αντίστοιχη στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο προβλέπεται να λειτουργήσει στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, σε χώρο που ήδη διαμορφώνεται σχετικά. Πριν λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο, φιλοξενούσε το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής, σε πλήρη λειτουργία το αιμοδυναμικό εργαστήριο εκτιμάται πως θα τεθεί μέχρι τέλος του χρόνου, αφού προηγουμένως ενισχυθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Όσο πιο γρήγορα γίνουν προσλήψεις, τόσο πιο γρήγορα εξυπακούεται πως θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Σημειώνεται πως για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου από εκπαίδευση θα περάσουν και οι νυν καρδιολόγοι της Κλινικής, καθώς επίσης και νοσηλευτές.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 690.000 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες στεφανιογραφικό συγκρότημα, αίθουσα ελέγχου, σύστημα παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, οθόνες, τράπεζα εξέτασης, χώρο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του συστήματος και χώρο υποδοχής και προετοιμασίας ασθενούς και ιατρών. Επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση ακτινοδιαπερατής επεμβατικής τράπεζας για την τοποθέτηση βηματοδοτών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου