Ο ιός αντεπιτίθεται

ο-ιός-αντεπιτίθεται-773093

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η παράθεση στοιχείων από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ και η έξαρση της πανδημίας σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν ότι ο ιός σαρώνει ξανά

Της Βάσως Κυριαζή

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους αρμόδιους φορείς εξαιτίας της αύξησης που παρατηρείται στα κρούσματα του κορoνοϊού. Τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τον έντονο προβληματισμό. Εξάλλου υπάρχει ο φόβος να μην αρχίσουν να αυξάνονται ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη μεγάλο τουριστικό κύμα.

Βέβαια αυτό που σιγοψιθυρίζουν όλοι είναι να μην ξαναδούμε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις οθόνες μας. Τότε τα πράγματα θα έχουν σοβαρέψει για τα καλά. Μέχρι στιγμής ευτυχώς ο διακεκριμένος καθηγητής εμφανίζεται μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου για τις απαραίτητες συσκέψεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του.

Ολα αυτά φυσικά είναι απόρροια της γενικότερης χαλάρωσης στον πληθυσμό ή αν θέλετε σε μεγάλο τμήμα του, που πίστεψε τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε. Όπως, όμως, αποδεικνύεται καθημερινά όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, αλλά αντεπιτίθεται όπου βρει πρόσφορο έδαφος. Μπορεί ο κόσμος να κουράστηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μπορεί να μη θέλει να ακούει πλέον για τον ιό, δυστυχώς όμως είναι αναπόφευκτο ότι πρέπει αφενός να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, αφετέρου να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας. Οποιαδήποτε αβλεψία ή χαλάρωση είδαμε ότι κοστίζει, αφού και πάλι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και μάλιστα «ορφανών», γεγονός που σημαίνει πως δεν οφείλεται στον τουρισμό.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η παράθεση στοιχείων από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ και η έξαρση της πανδημίας σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν ότι ο ιός σαρώνει ξανά.

Επομένως καλά κάνουν οι λοιμωξιολόγοι και επιμένουν πως αν δεν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, όχι μόνο οι απλοί πολίτες, αλλά και τα δημόσια πρόσωπα, είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, θα έχουμε πρόβλημα.

«Οταν τα μέτρα πετυχαίνουν, υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν προέκυψε πρόβλημα. Οτι δεν πρέπει να θεωρούμε πως μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια, αν δεν προσέξουμε.

Τώρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σχέδιο για να μην έχουμε δεύτερο κύμα, προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και διεπιστημονική προσέγγιση της εξελισσόμενης κατάστασης», σημείωσε επίσης ο κ. Μόσιαλος. Στις διαπιστώσεις δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς.

Οπως στην επισήμανση όλων ότι δεν αντέχουμε να πάμε σε νέο lock down. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι καταστροφικές. Για αυτό και επιλέγονται μέτρα, που εμπεδώνουν το αίσθημα της ασφάλειας του πληθυσμού, που πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι συστάσεις καλής συμπεριφοράς δεν είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Πρέπει να τηρούνται. Είπαμε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθούν επαρκείς θεραπείες και αποτελεσματικά εμβόλια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου