Θύτες και θύματα…

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-17, 13:55:53
Θύτες και θύματα…

Μέχρι και οι Εσθονοί πλέον μας αντιμετωπίζουν απαξιωτικά. Εκεί έχει φτάσει η κατάντια της χώρας. Βγαίνουν οι όψιμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνουν υποδείξεις . Και όχι μόνο αφού έφτασαν στο σημείο να αντιδρούν κιόλας γιατί όπως υποστηρίζουν είναι υποχρεωμένοι να μας βοηθήσουν κιόλας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Monde, την απορία τους για τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα εκφράζουν οι Εσθονοί, με τον υπουργό Οικονομικών τους μάλιστα να υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Έλληνες «δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις». Στην Εσθονία, εξηγεί ο υπουργός Γιούργκεν Λίγκι στην απεσταλμένη της εφημερίδας, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανένας τις απεργίες και τις διαδηλώσεις του κόσμου στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση παραμένει πολύ καλύτερη από αυτή που βιώνει ο μέσος Εσθονός, τουλάχιστον σε επίπεδο ονομαστικών απολαβών. Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το ρεπορτάζ, στη χώρα κυριαρχεί ένα συναίσθημα απογοήτευσης καθώς δεν μπορεί να αποδεχτεί πώς πρέπει να βοηθήσει τη νότια Ευρώπη. Οι Εσθονοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς οι κανόνες της Ευρωζώνης εφαρμόζονται αυστηρά για αυτούς που θέλουν να μπουν (και για τους ίδιους φυσικά) αλλά όχι για εκείνους που είναι ήδη μέσα. Χαρακτηριστικά ο κατώτατος μισθός στην Εσθονία είναι 278 ευρώ και ο μέσος μισθός κυμαίνεται κάτω από τα 800 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 863 ευρώ, σύμφωνα με την Monde. Και προφανώς οι Εσθονοί φαντάζονται ότι οι Έλληνες θα ζούνε πλουσιοπάροχα λαμβάνοντας κατώτερο μισθό 500 και 600 ευρώ, κάνοντας σύγκριση με τις δικές τους απολαβές. Εκεί φτάσαμε… συγκρίνονται οι αποδοχές μας πλέον με των Εσθονών, των Σλοβάκων ή των Σλοβένων σήμερα και αύριο ενδεχομένως Ρουμάνων και Βουλγάρων. Δεν θα μπορούσε να είναι φυσικά και αλλιώς από τη στιγμή που η χώρα οδεύει ολοταχώς και με μαθηματική ακρίβεια στην βαλκανοποίηση. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται εφόσον όπως τονίζεται σχετικά δεν τα βρούνε οι κοινωνικοί εταίροι μεταξύ τους, με νομοθετική παρέμβαση να κόψει μισθούς, δώρα και επιδόματα.

Εδώ που φτάσαμε τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι τροϊκανοί δεν αστειεύονται. Δείχνουν τα «δόντια τους» με κάθε τρόπο και φυσικά επιστρατεύοντας κάθε τρόπο. Θεμιτό και μη. Αρκεί να πετύχουν στο τέλος το στόχο τους. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε προβλέπεται «μαρτυρική». Ήδη μας έχουν προετοιμάσει δεόντως.. με αφορμή τον ερχομό της τρόικας. Κάθε φορά το ίδιο σκηνικό στήνεται και πάντα με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Οι θύτες… για να το πούμε διαφορετικά είναι πάντα οι ίδιοι… τα «θύματα» απλά αλλάζουν και για να ακριβολογούμε… γίνονται περισσότερα δυστυχώς.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=