Δεν αρκούν μόνο τα καλά Σαββατοκύριακα

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-10, 17:15:09
Δεν αρκούν μόνο τα καλά Σαββατοκύριακα

Της Βάσως Κυριαζή

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λογικά οι επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο καταγράφονται χαμηλά ποσοστά πληρότητας στο μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Δεν αναφερόμαστε πλέον σε προσδοκώμενα έσοδα, αυτά πάνε περίπατο, μιλάμε να διασωθεί η χρονιά.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή, όπως την περιγράφουν οι επαγγελματίες, είναι απογοητευτική. Τα στοιχεία με βάση τη ζήτηση από τις κύριες τουριστικές αγορές του εξωτερικού και τα πακέτα που δίνουν οι tour operators δείχνουν ότι σε πολλούς προορισμούς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών, προκειμένου να τονώσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να εξασφαλίσουν πακέτα για την περίοδο αιχμής και να πετύχουν καλύτερες πληρότητες.

Οπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, σχεδόν στο σύνολο της χώρας, υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όσο και με τις αρχές του χρόνου.

Oι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι με τα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μεταξύ 20% και 30% του συνολικού αριθμού και αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέχρι τέλος Ιουλίου, ωστόσο οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, διότι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν πτήσεις μέχρι πρότινος, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν και κρατήσεις.

«Διαχειριζόμαστε μια σεζόν, η οποία έχει κοπεί στη μέση, με το πρώτο μισό να έχει χαθεί στο σύνολό του. Εχουμε το δεύτερο μισό μπροστά μας, στο οποίο περιλαμβάνεται το ισχυρό τρίμηνο του τουρισμού Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι και ο Ιούλιος είναι ένας μήνας σχεδόν χαμένος», έλεγε τις προάλλες στη στήλη έμπειρος Βολιώτης επαγγελματίας του τουρισμού.

Αρκούν τελικά μερικά «δυνατά» Σαββατοκύριακα ή ένας Αύγουστος για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι; Η απάντηση είναι αρνητική.

Το βάρος, πλέον, πέφτει στην κυβέρνηση και στις αποφάσεις που καλείται να πάρει, ώστε να στηρίξει με επιπρόσθετα μέτρα τον τουρισμό και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο στη δύσκολη συγκυρία, διότι σε διαφορετική περίπτωση το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=