ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσες μητέρες δωρίζουν νεφρούς στα παιδιά τους

βολιώτισσες-μητέρες-δωρίζουν-νεφρού-4066

Ετοιμες να δώσουν μόσχευμα δύο μάνες για να σωθούν από τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – Το παράδειγμά τους ακολουθεί και μεσήλικας Βολιώτης για την 25χρονη αδερφή του

Ετοιμες να χαρίσουν για δεύτερη φορά τη ζωή στα παιδιά τους δύο μάνες από τον Βόλο. Αποφάσισαν να δωρίσουν τους νεφρούς τους, ώστε να σωθούν από το μαρτύριο της νεφρικής ανεπάρκειας για να μπορούν πλέον να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Ανάλογη απόφαση να δωρίσει τον έναν του νεφρό έλαβε πρόσφατα και ο αδερφός 25χρονης Βολιώτισσας. Και οι τρεις ιστορίες συγκινούν, κυρίως για το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν οι οικείοι ανθρώπων που προσβλήθηκαν από νεφρική ανεπάρκεια και η ζωή τους ήρθε πάνω – κάτω. Ωστόσο, όσο αβίαστα ελήφθη η απόφαση των οικείων, τόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία μέχρι να τελεσφορήσει και να γίνει η δωρεά, αφού θα πρέπει να προηγηθεί ένας ολόκληρος μαραθώνιος εξετάσεων, μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

«Ο ζωντανός δότης θα πρέπει να αξιολογηθεί σχολαστικά για να εξασφαλιστεί ότι η αφαίρεση ενός νεφρού δεν θα προκαλέσει βλάβη της υγείας του. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέχρι και έξι μήνες, πριν δοθεί το οριστικό ΟΚ», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος που ρωτήθηκε σχετικά. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το να είναι κάποιος ζωντανός δότης, δεν σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε μελλοντικού προβλήματος υγείας, δεν υπάρχει όμως εγγύηση ότι κάποιος που επιθυμεί να δωρίσει π.χ. τον νεφρό του θα μπορέσει να το κάνει, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν θέματα υγείας, καθώς και συναισθηματικά ή κοινωνικά θέματα, εξαιτίας των οποίων μπορεί να αποκλειστεί.

Σε καλό επίπεδο οι εξετάσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για τις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις των Βολιωτών που θα λάβουν μόσχευμα από τους δικούς τους ανθρώπους όλα βαίνουν καλά, όσον αφορά στην πορεία των εξετάσεων μέχρι τώρα. Οι νεφροπαθείς που θα λάβουν το μόσχευμα είναι ηλικίας από 25 έως 55 χρόνων.

Σημειώνεται, πως η λίστα αναμονής για όργανα από κλινικά νεκρούς είναι πολύ μεγάλη, ειδικά για νεφρά, και τελικά ορισμένοι άνθρωποι δε λαμβάνουν καν ένα συμβατό όργανο. Όταν, όμως η δωρεά από ζωντανό δωρητή είναι δυνατή, τότε το πρόβλημα αυτό ξεπερνιέται. Στη Μαγνησία σε λίστα αναμονής για μόσχευμα είναι 65 άτομα.

Για αυτό και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας σε κάθε ευκαιρία καλεί τον κόσμο να δηλώσει δωρητής οργάνων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι μαγικό να βλέπεις να ξαναγεννιέται ένας άνθρωπος μέσα από έναν άλλο άνθρωπο».

Ανάσα στη Μονάδα με έναν επιπλέον γιατρό

Οπως ενημέρωσε μέσω των social media ο σύλλογος «Αγιοι Ανάργυροι» μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία που υποβάλλονταν μέχρι πρότινος όλοι οι καινούριοι αιμοκαθαιρόμενοι, καθώς έπρεπε να μεταφέρονται στα μεγάλα αστικά κέντρα για την τοποθέτηση της Fistula (ειδική επεμβατική θεραπεία πριν ξεκινήσει η αιμοκάθαρση). Κατόπιν επικοινωνίας του κ. Γιαννάκου με τον διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Φώτη Σερέτη, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού, αγγειοχειρουργού, στο Αχιλλοπούλειο, με εξειδίκευση στη Fistula.

«Τον ευχαριστούμε δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας και ελπίζουμε η καλή συνεργασία συνεχιστεί με την άμεση ολοκλήρωση των προκηρυγμένων προσλήψεων ιατρών στο νοσοκομείο μας», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος των νεφροπαθών ν. Μαγνησίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου