Ο κυνισμός της εξουσίας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-16, 13:39:52
Ο κυνισμός της εξουσίας

Εάν υπήρχε έστω και ένα μικρό ποσοστό αμφιβολίας για το τι θα γίνει με τους μισθούς, η δημόσια τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το 13 και 14ο μισθό διέλυσε και την τελευταία αχτίδα αισιοδοξίας.

Τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι θέμα χρόνου με τον πλέον μάλιστα επίσημο τρόπο η λήψη αποφάσεων για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω περικοπών είτε στις μηνιαίες αποδοχές τους είτε στα επιδόματα - «δώρα» (13ος και 14ος μισθός).

Ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής ήταν ξεκάθαρος. Δήλωσε πως δεν υπάρχουν «προειλημμένες αποφάσεις» και για να χρυσώσει το χάπι έσπευσε να σημειώσει ότι οι τελικές κυβερνητικές θέσεις θα διαμορφωθούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων.

Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές και με τη συμφωνία των δύο πλευρών, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι», είπε με έμφαση ο κ. Παπαδήμος. Αυτό και μόνο όταν το ακούει ο κάθε εργαζόμενος παγώνει διότι ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για κυριολεκτικό ξεχαρβάλωμα των μισθών.

Και βέβαια δεν είναι δικαιολογία αυτή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι οι άνεργοι δεν έχουν καν μισθό και δώρο. Προφανής ωστόσο ο απώτερος στόχος. Κοινωνικός αυτοματισμός, κανιβαλισμός. Αντιμέτωποι άνεργοι με εργαζόμενους. Φτωχούς εργαζόμενους, όπως πολύ σωστά είπε χθες ένας συνάδελφος, σχολιάζοντας το απαράδεκτο της συλλογιστικής του τεχνοκράτη πρωθυπουργού - τραπεζίτη.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού έγιναν με αφορμή ερώτηση του Αλ. Τσίπρα σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας χρήση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. «Πρέπει να δοθεί χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν. Όσο διαρκεί ο διάλογος, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος. Απέναντί του ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη θέση πως είναι η κυβερνητική «πολιτική του Μνημονίου» που φέρνει την πτώχευση πιο κοντά: «Πηγαίνουμε στον γκρεμό με 150 χλμ. την ώρα και χωρίς φρένα» είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές και μαγικές λύσεις», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες στο εισόδημα είναι όντως αρνητικές, η απασχόληση μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Είμαστε αναγκασμένοι να βιώσουμε μια περίοδο προσαρμογής και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των λαθών που έγιναν, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ένα κράτος υπερχρεωμένο λόγω πολιτικών που ακολουθήθηκαν για δεκαετίες», συνέχισε. «Αν η χώρα δεν τα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, οι συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι δραματικές» κατέληξε, δίνοντας ακόμη πιο δραματικούς τόνους σε αυτά που βιώνουμε. Ο στόχος προφανής. Ποιος θα τσιμπήσει όμως;

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=