Οι αστάθμητοι παράγοντες και ο τουρισμός

οι-αστάθμητοι-παράγοντες-και-ο-τουρισ-9464

Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού κατά την περίοδο πανδημίας πολλοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω

Της Βάσως Κυριαζή

Μονοπωλεί και δικαιολογημένα ο τουρισμός την επικαιρότητα, καθώς αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και εν πολλοίς τον βασικότερο πυλώνα, στον οποίο στηρίζεται η εθνική μας οικονομία.

Τα σύνορα άνοιξαν προχθές, όμως 4 στα 10 ξενοδοχεία, όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των θεσμικών οργάνων, θα παραμείνουν κλειστά φέτος εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και των μειωμένων πληροτήτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, μόλις τα μισά ξενοδοχεία έχουν πάρει μέχρι στιγμής βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι απώλειες για το ξενοδοχειακό δυναμικό αγγίζουν όλους τους προορισμούς, ακόμη και τους πλέον δημοφιλείς. Οι πληρότητες επί του παρόντος για τον Ιούλιο παραμένουν στο 20%.

Από τον χώρο των ξενοδόχων θα υπήρχε ικανοποίηση, εάν οι πληρότητες φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ολα αυτά τη στιγμή που η θερινή περίοδος συγκεντρώνει παραδοσιακά στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων και των τουριστών από το εξωτερικό. Πέρσι, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν στο τετράμηνο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Για φέτος όποια πρόβλεψη και να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή έξω θα πέσει.

Και ενώ τα μικρά καταλύματα των λίγων δωματίων, που στηρίζονται και στον εσωτερικό τουρισμό και ειδικά όσα είναι προσβάσιμα οδικώς, θεωρείται πως θα έχουν κρατήσεις για να λειτουργήσουν, δεν εκτιμάται πως θα συμβεί το ίδιο με τις μεγαλύτερες μονάδες.

Για αυτό και όλοι ομονοούν πως μπορεί οι προσδοκίες μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων να έχουν ανέβει, εντούτοις η περίοδος θα είναι δύσκολη. «Μπήκαμε σε νέα φάση. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικούς στόχους. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους, να περιορίσουμε τελικά όσο γίνεται τις απώλειές μας. Καλή δύναμη» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δίνοντας το στίγμα. Οι επαγγελματίες ξενοδόχοι δεν πετούν στα σύννεφα. Ξέρουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι ο στόχος φέτος είναι να περιοριστεί, όσο είναι δυνατόν, η ζημιά.

Εκτιμούν μάλιστα πως φέτος δεν θα πρέπει η χώρα να έχει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες, καθώς πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις. Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού κατά την περίοδο πανδημίας πολλοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου