Δρόμος μακρύς και ανηφορικός

δρόμος-μακρύς-και-ανηφορικός-10599

Ακόμη υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα και ουσιαστικά όλοι τώρα σπεύδουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, εκείνοι που έχουν αποφασίσει πως θα κάνουν διακοπές

Της Βάσως Κυριαζή

Η χώρα άνοιξε από χθες επίσημα τα σύνορά της και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες του εξωτερικού.

Αφετηρία έναρξης του τουρισμού σε πολύ διαφορετικό περιβάλλον, αλλά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ελπίζουν στο καλύτερο, με δεδομένο ότι σε σχέση με άλλες χώρες η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση με βάση το πρόσφατο πολύ καλό παρελθόν της υγειονομικής κρίσης.

Την ψήφο εμπιστοσύνης, που η χώρα κέρδισε με το σπαθί της χάρη στο γεγονός ότι ελήφθησαν γρήγορα τα μέτρα και δεν υπήρξε μετάδοση του κορονοϊού, πρέπει να αξιοποιήσουμε τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οπου άνοιξαν χθες περιφερειακά αεροδρόμια, οι τοπικές κοινωνίες υποδέχτηκαν τους τουρίστες θερμά. Και εκείνοι όμως έδειξαν ότι πραγματικά αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια.

Στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σ’ όλον τον πλανήτη, που είναι μεν προετοιμασμένος για δύσκολο καλοκαίρι, περιμένει όμως να δει πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα για να υπάρχει ασφαλής εικόνα όσον αφορά στον παγκόσμιο πλέον τουρισμό.

Μέχρι τότε μόνο εκτιμήσεις και προβλέψεις μπορεί να γίνουν. Οι κρατήσεις προ στιγμή δεν είναι οι αναμενόμενες. Οπως και στην περιοχή μας, έτσι και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα οι ξενοδόχοι μιλούν για πληρότητες, που δεν ξεπερνούν το 40% αυτή τη στιγμή.

Το ίδιο ισχύει και για τις πτήσεις. Τέτοια εποχή πέρυσι στα νησιά καθημερινά οι πτήσεις ξεπερνούσαν τις 50 την ημέρα, φέτος προς το παρόν ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Λογικό βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα και ότι ουσιαστικά όλοι τώρα σπεύδουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, εκείνοι που έχουν αποφασίσει πως θα κάνουν διακοπές, είτε πρόκειται για τουρίστες από το εξωτερικό, είτε για Ελληνες.

Ολοι θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, που εν πολλοίς θα καθορίσουν αν το ταμείο τέλος της σεζόν θα είναι σε γενικές γραμμές θετικό ή όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου