Δύσκολη η εξίσωση

δύσκολη-η-εξίσωση-13165

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει το μεγάλο στοίχημα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου

Της Βάσως Κυριαζή

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των πτήσεων, που θα σηματοδοτήσει πλέον και επίσημα το άνοιγμα και της τουριστικής περιόδου στη χώρα. Από αύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου η Ελλάδα ανοίγει επίσημα τις πύλες της στο εξωτερικό, ευελπιστώντας πως όλα θα πάνε καλά. Ολοι γνωρίζουν ότι η χώρα αναλαμβάνει ρίσκο, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και ειδικά ο τουρισμός που θεωρείται ένας από τους βασικότερους πυλώνες που στηρίζουν το εθνικό εισόδημα. «Χωρίς εκπτώσεις» βέβαια όπως διαβεβαίωσε χθες από τη Σκιάθο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρέχοντας όλα τα εχέγγυα ως προς τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ώστε ο τουρισμός να είναι ασφαλής, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους τουρίστες.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σίγουρα κρίσιμες. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη στον τομέα του τουρισμού.

Ωστόσο, τα όποια μοντέλα προβλέψεων των φετινών αφίξεων επηρεάζονται από την κατάσταση που βιώνει παγκόσμια πλέον η τουριστική βιομηχανία εξαιτίας του Covid 19.

Σε ό,τι αφορά στο τελικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς στο σκέλος των αφίξεων για την Ελλάδα, η απάντηση περνά από την εξίσωση που φέρει τις μεταβλητές του συνολικού αριθμού των πτήσεων προς την Ελλάδα και τις πληρότητες αυτών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα. Ακόμα και στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή υπάρχουν ακυρώσεις ή ακόμα και νέες κρατήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει το μεγάλο στοίχημα κατά τη διάρκεια του τουρισμού.

Αρκεί βέβαια οι επαγγελματίες να πάρουν απόφαση πως το ότι θα έρθει ο κόσμος από το εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν, αφού έχουν υποστεί ήδη μεγάλη ζημιά. Θα μπορέσουν όμως τουλάχιστον να περιορίσουν τις απώλειες και να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την επόμενη σεζόν.

Είναι γνωστό ότι ο κάθε ξενοδόχος ανοίγει με δυσκολίες και επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας. Την ίδια όμως ώρα έχει αίσθηση και του χρέους που έχει. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι αποτελεί «κλειδί» ώστε ο κλάδος να επανέλθει σε τροχιά κανονικότητας έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ξένων και Ελλήνων τουριστών και στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου