Απάντηση είναι μόνο μία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-10, 17:50:30
Απάντηση είναι μόνο μία

Μέχρι προχθές υποτίθεται ότι οι εργοδότες είχαν αποσυνδέσει την ανταγωνιστικότητα από τους μισθούς και υποκρίνονταν ότι κόπτονται και διαφωνούν με τις περικοπές.

Χθες όμως οι μάσκες τελικά έπεσαν. Η πρόταση του ΣΕΒ διά στόματος Δασκαλόπουλου τα λέει όλα όσον αφορά στο ποιοι θα πρέπει να παίρνουν δώρο και επίδομα αδείας.

Και επιπλέον όχι μόνο θα περιοριστεί ο αριθμός των εργαζόμενων που θα παίρνουν δώρο, αλλά οι μισθοί θα παγώσουν για 3 χρόνια. Όλα αυτά βέβαια όταν ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων με το έτσι θέλω… ή εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για δουλειά επιβάλλοντας τις δικές τους αποφάσεις. Οι εργοδότες προτείνουν επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, κατάργηση ή περιορισμό των "αυτόματων" αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία. Το μόνο που δεν ζητούν είναι να τους πληρώνουν και από πάνω οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η ΓΣΕΕ η οποία όμως δεν παρίσταται, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.

Περιττό να πούμε ότι περιμένουμε σήμερα από το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις που δεν θα επιτρέπουν καμία παρερμηνεία προς όσους τελικά λειτουργούν εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διότι δεν μιλάμε πλέον για κεκτημένα. Αυτοί με τη φόρα που έχουν πάρει σε λίγο θα αμφισβητήσουν και το δικαίωμα στην εργασία. Ποιος είναι άραγε ο κ. Δασκαλόπουλος που θεωρεί, όπως και όσοι συμφωνούν μαζί του, ότι στις σημερινές συνθήκες είναι υπερβολή να εισπράττουν υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό καταργώντας τα δώρα και τα επιδόματα; Ελπίζουμε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πέσει στην παγίδα να αναζητήσει ποιοι θεωρούνται υψηλόμισθοι και ποιοι χαμηλόμισθοι σε μία Ελλάδα που πλέον βάλλονται από παντού οι εργαζόμενοι. Καμία συζήτηση δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

"Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι" λέει ανακοίνωση των εργοδοτικών οργανώσεων. Σήμερα η ΓΣΕΕ οφείλει να απαντήσει αναλόγως. Περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=