ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καμπανάκι για τις κλοπές σε ξωκλήσια Καναλίων και Κερασιάς

καμπανάκι-για-τις-κλοπές-σε-ξωκλήσια-κ-53829

Καλύτερη αστυνόμευση ζητούν οι κάτοικοι Καναλίων και Κερασιάς απέναντι στους ιερόσυλους, που αρπάζουν εικόνες και σπάνια κειμήλια

Πρωτοβουλία προστασίας σε εκκλησάκια απομακρυσμένα από τα χωριά, τα οποία πυκνά – συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο αθεόφοβων ιερόσυλων που τα λεηλατούν αρπάζοντας παλιές εικόνες, αλλά και τάματα πιστών, σκοπεύουν να αναλάβουν κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Καναλίων και Κερασιάς.

Οι κάτοικοι ζητούν να αυξηθεί η αστυνόμευση στην περιοχή, καθώς όπως υπογραμμίζουν είναι ο μόνος τρόπος για να αποθαρρυνθούν όσοι έχουν βάλει στο μάτι σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και χτυπούν εκκλησάκια. Τις επόμενες μέρες μάλιστα αναμένεται να επισκεφτούν ένα – ένα τα παρεκκλήσια στα δύο δημοτικά διαμερίσματα για να καταγράψουν τυχόν απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως κάποιοι να έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τους περιορισμούς για να δράσουν ανενόχλητοι.

«Μπροστά στους αθεόφοβους δράστες που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραβιάσουν τα ιερά και τα όσια προκειμένου να αρπάξουν εικόνες με σκοπό να τις πουλήσουν, πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύσουμε τα παρεκκλήσια μας», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίας της περιοχής, ο οποίος μαζί με τους συγχωριανούς του κατά καιρούς γίνονται μάρτυρες απωλειών και κλοπών σε παρεκκλήσια που σπανίως εξιχνιάζονται, αφού οι «επιτήδειοι» ξέρουν καλά πώς να προφυλάσσονται, δεν αφήνουν συνήθως ίχνη πίσω τους και φεύγουν ανενόχλητοι αφού πρώτα έχουν κάνει τη ζημιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα περισσότερα ξωκλήσια, είτε στο δημοτικό διαμέρισμα Καναλίων, είτε στη γειτονική Κερασιά, είναι αφύλαχτα.

Είναι επισκέψιμα συνήθως όταν τιμάται ο άγιος στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένα, ενώ όλο το υπόλοιπο διάστημα αποτελούν «βορά» στις διαθέσεις του καθένα που εποφθαλμιά εκκλησιαστικά κειμήλια.

«Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν όσες και αν είναι επιδιορθώνονται, το ζήτημα για εμάς είναι όταν κλέβουν ιστορικές εικόνες ή άλλα κειμήλια και πώς θα μπορέσουμε πλέον να τα βρούμε», λέει ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως πριν την καραντίνα τα δύο χωριά είχαν δεχθεί διαδοχικά «χτυπήματα» από ιερόσυλους που έκλεψαν εικόνες και διάφορα άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά φυλαχτά και κειμήλια από παρεκκλήσια που βρίσκονται μακριά από τον κατοικημένο ιστό.

Οι κλοπές έγιναν αντιληπτές μέρες μετά από τους ιερείς των χωριών. Καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου