Το τραπεζικό σύστημα στη νέα κανονικότητα

το-τραπεζικό-σύστημα-στη-νέα-κανονικό-55128

Οι τράπεζες υποσχέθηκαν ρευστότητα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας

Της Βάσως Κυριαζή

Οι ουρές συνεχίζονται. Η χώρα έχει επιστρέψει κατά 80% στην κανονικότητα, οι τράπεζες όμως όχι. Μετά από την πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών, που συνεχίζει να λειτουργεί σε ρυθμούς καραντίνας, το ίδιο ισχύει σε έναν βαθμό και για το τραπεζικό σύστημα. Στα περισσότερα υποκαταστήματα των συστημικών τραπεζών λειτουργούν λίγα ταμεία, με αποτέλεσμα οι πελάτες να στοιβάζονται στην ουρά στα πεζοδρόμια περιμένοντας τη σειρά τους.

Μπορεί οι υπάλληλοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους συναλλασσόμενους, να καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να μην υπάρχουν παράπονα, δεν είναι όμως υπεράνθρωποι.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μία λύση, όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία, οι πολίτες να εξυπηρετούνται, αλλά και οι υπάλληλοι να μη γίνονται στόχος οξύθυμων, που ξεσπούν πάνω τους λες και εκείνοι παίρνουν τις αποφάσεις και όχι οι διοικήσεις.

Είναι το ένα σκέλος, που αφορά στην ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών στη νέα κανονικότητα. Το δεύτερο και πλέον σοβαρό έχει να κάνει με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η Πολιτεία έχει ζητήσει από τις τράπεζες να βάλουν πλάτη, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι υποτυπώδης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες. Οφείλουν, ωστόσο, να στηρίξουν το επιχειρείν, διότι αποτελεί πυλώνα της οικονομίας. Αν δεν στηριχθούν τώρα τουρισμός, εστίαση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις θα είναι δυσβάσταχτες όχι μόνο για το επιχειρείν, αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, αφού το πελατολόγιό τους εξαρτάται εν πολλοίς από τις επιχειρήσεις.

Σε μία από τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού και επιτελικών στελεχών της κυβέρνησης, αρμόδιων για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, με τους τραπεζίτες και τον διοικητή της ΤτΕ, τονίστηκε το επείγον της διάθεσης νέων δανείων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις, προκειμένου να σωθούν από τον τυφώνα του κρίσης του κορονοϊού.

Οι τράπεζες υποσχέθηκαν ρευστότητα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα νέα δάνεια θα δοθούν με λιγότερη γραφειοκρατία και με την ελάχιστη ζήτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων και προσημειώσεων, ενώ οι επιδόσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη, άμεση χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία θα παρακολουθούνται στενά από την κυβέρνηση.

Μένει να το δούμε να υλοποιείται στην πράξη πλέον, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου