Με το βλέμμα στραμμένο στη φετινή σεζόν

με-το-βλέμμα-στραμμένο-στη-φετινή-σεζό-56166

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών και οι πληρότητες, που θα έχουν τα ξενοδοχεία, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον κλάδο, όσον αφορά στην απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων

Της Βάσως Κυριαζή

«Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και καλό είναι να μην μπερδεύουμε τους ευσεβείς πόθους με τις αντικειμενικές δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού», επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Α. Βασιλικός, θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί στον κλάδο, με το άνοιγμα του τουρισμού.

Η Ελλάδα ρίχνεται στη μάχη της προσέλκυσης ξένων τουριστών για τη φετινή σεζόν. Από μια αισθητά μικρότερη πίτα, η χώρα καλείται να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο και να κρατήσει ζωντανή τη «βαριά βιομηχανία της». Για αυτό και οι παράγοντες του κλάδου επιμένουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και αβέβαια ενώ αποφεύγουν κατηγορηματικά να κάνουν εκτιμήσεις αφίξεων.

Οι προκλήσεις, όπως λένε, είναι πολλές καθώς πέρα από τα μέτρα ασφάλειας και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις αεροπορικές πτήσεις ενώ η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να ταλανίζει βασικές αγορές όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ απ’ όπου αντλούμε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ξέρουν οι ίδιοι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρουν τα πάνω – κάτω φέτος το καλοκαίρι.

Από τη μία η ψυχολογία οικονομικής ανασφάλειας που δημιουργείται σε όλο τον κόσμο από τις προβλέψεις για ύφεση και από την άλλη το γενικότερο κλίμα επιφυλακτικότητας που δεν αφήνει τους έλληνες αλλά και τους ξένους ακόμη να προγραμματίσουν ανεπιφύλαχτα τις διακοπές τους συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Την ίδια όμως στιγμή ο αριθμός των ξένων επισκεπτών και οι πληρότητες που θα έχουν τα ξενοδοχεία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον κλάδο όσον αφορά στην απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων. Για αυτό και οι φορείς του τουρισμού διατείνονται πως θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου.

Αναγνωρίζουν πως το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε αποτελεί το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ωστόσο θεωρούν πως θα χρειαστεί περαιτέρω εμπλουτισμός των μέτρων και πάνω απ’ όλα επιπλέον ρευστότητα, την οποία μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι τράπεζες.

Για αυτό αποφεύγουν να μιλούν με νούμερα. Το τοπίο είναι ακόμη πολύ θολό και οι όποιες εκτιμήσεις θα είναι παρακινδυνευμένες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου