Επίκαιρη η ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης

επίκαιρη-η-ανάγκη-παραγωγικής-αναδιά-57289

Δυστυχώς, πάντα σε περιόδους κρίσης περισσότερο πλήττονται οι πιο αδύναμοι και σίγουρα θα πρέπει να υποστηριχθούν με εξειδικευμένα μέτρα

Της Βάσως Κυριαζή

Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης στη μετά τον κορονοιό εποχή, με στόχο να επιστρέψουν στην κανονικότητα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Βέβαια οι συνέπειες και οι παρενέργειες του lock down διαφέρουν σημαντικά από κλάδο σε κλάδο και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Για ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να κλείσουν, οι συνέπειες θα είναι βαριές τόσο στην κερδοφορία, όσο και – κυρίως – στη ρευστότητα, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε όσες είχαν προβλήματα επιβίωσης και πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει πως για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, θα πρέπει, κατ’ αρχάς να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι είναι εφικτό και σε πόσο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρέπει και οι επιχειρήσεις να επιδείξουν προσαρμοστικότητα και βέβαια να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία, που να επικεντρώνεται στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο και, ενδεχομένως, θα εξακολουθήσουν να πλήττονται στους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της εστίασης και ο τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς, πάντα σε περιόδους κρίσης περισσότερο πλήττονται οι πιο αδύναμοι και σίγουρα θα πρέπει να υποστηριχθούν με εξειδικευμένα μέτρα και προγράμματα απασχόλησης ή και μετεκπαίδευσης, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα νέων ανέργων, που σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα προαναφερθέντα είναι πλέον γενική η εκτίμηση ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Το μίγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, ούτως ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση της οικονομίας από συγκεκριμένους κλάδους.

Να ενισχυθούν τομείς, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τομέας της τεχνολογίας και ο τομέας της ενέργειας, έτσι ώστε οι κλυδωνισμοί στον τουρισμό να μην προκαλούν συθέμελες σεισμικές δονήσεις στην ελληνική οικονομία.

Πολλές φορές έχει ειπωθεί η ανάγκη για αναδιάρθρωση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Ισως τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις επιτέλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου