ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων: Πλατφόρμα εναντίον της ανεργίας

πρωτοβουλία-του-συνδέσμου-ηλεκτρολό-57333

Μπαίνει μπροστά και ανοίγει «παράθυρο» απασχόλησης σε νέα παιδιά

Μείωση της ανεργίας με «συμμαχία για την απασχόληση» και ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων που θέλουν επαγγέλματα, όπως του ηλεκτρολόγου, να μην αποτελούν πρώτη επιλογή για τους νέους που αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση, υπόσχεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας.

Ο Σύνδεσμος αποφάσισε να δημιουργήσει μία ψηφιακή πλατφόρμα, όπου αφενός θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία των εν ενεργεία ηλεκτρολόγων που είναι άνεργοι και αφετέρου «ανοίγει» τις πόρτες του σ’ όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα, το οποίο, σε αντίθεση με άλλους κλάδους, αποδεικνύεται ανθεκτικό στην κρίση εξασφαλίζοντας μεροκάματο σε δεκάδες άτομα.

Το έναυσμα για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στην αγορά εργασίας παρατηρείται το εξής παράδοξο: Από τη μία πλευρά, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και, από την άλλη, οι ανοιχτές θέσεις απασχόλησης ειδικά στον κλάδο των ηλεκτρολόγων δεν καλύπτονται εύκολα, καθώς δεν βρίσκονται άτομα με τα κατάλληλα προσόντα. Και φυσικά οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στον κλάδο προσφέρονται για όσους διαθέτουν άδεια οποιασδήποτε κατηγορίας, δηλαδή Βοηθού, Τεχνίτη, Αρχιτεχνίτη ή Εγκαταστάτη. Υπάρχει χώρος για την εκπαίδευση νέων ατόμων και την εξέλιξη τους.

Στόχος της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που στήνεται είναι να δημιουργηθεί μια «συμμαχία για την απασχόληση» στον κλάδο των ηλεκτρολόγων, με απώτερο σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Οι ηλεκτρολόγοι δεν πρόκειται να πεινάσουν ποτέ. Ό,τι και να γίνει θα έχουν δουλειά και μεροκάματο. Ο κλάδος μας έχει ανάγκη και από βοηθούς ηλεκτρολόγους, τεχνίτες και αρχιτεχνίτες. Πάντα θα υπάρχουν μερεμέτια, βλάβες για επιδιόρθωση αλλά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στήνονται από την αρχή και χρειάζονται «τα φώτα μας», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεραφείμ Μαουσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο εγχείρημα. «Είναι καιρός όλοι να αναθεωρήσουν την όποια λανθασμένη εντύπωση είχαν για το επάγγελμά μας» συνεχίζει ο ίδιος για να τονίσει: «Επιπλέον, αυτή δράση ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας των μελών μας σε όλη τη Μαγνησία, συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η συνέργια είναι βασικές αρχές του Σωματείου μας».

Ηλεκτρολόγοι όχι μόνο από τα ΑΕΙ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας, τα τελευταία χρόνια, ως επί των πλείστον στον κλάδο κυριαρχούσε η άποψη, ότι μόνο μέσα από τα ΑΕΙ μπορούν να βγούνε με αξιώσεις στην αγορά εργασίας ηλεκτρολόγοι.

«Αυτό είναι λάθος. Ηλεκτρολόγος μπορεί να γίνει κάποιος και αν φοιτήσει στις τεχνικές σχολές του ΟΑΕΔ. Έχει το πλεονέκτημα της πρακτικής εργασίας για να μάθει τη δουλειά και παράλληλα να σπουδάσει το αντικείμενο», παρατηρεί ο κ. Μαουσίδης.

Υπογραμμίζει ακόμη πως «η αναζήτηση ατόμων για την κάλυψη θέσεων εργασίας στα τεχνικά επαγγέλματα είναι καθολική και δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των ηλεκτρολόγων. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο με χιλιάδες νέους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είναι άνεργοι. Η κατεύθυνση αυτή που δίνεται στους νέους για τις Πανεπιστημιακές Σπουδές και το κύρος που τους προσδίδουν πρέπει να αλλάξει και να πάψει ο διαχωρισμός σε επαγγέλματα κύρους και μη. Η απαξίωση των τεχνικών επαγγελμάτων δεν έχει καμία θέση στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από άτομα εξειδίκευσης σε τεχνικά επαγγέλματα. Σκοπός είναι η επιβίωση και η μείωση της ανεργίας. Σκοπός είναι η παιδεία και όχι η καθολική πανεπιστημιακή – ακαδημαϊκή εκπαίδευση».

Επιπροσθέτως μέσα από τις σχολές του ΟΑΕΔ που αποτελούν μία μεγάλη δεξαμενή απορρόφησης εργατικών χεριών για πολλούς κλάδους, εξασφαλίζεται η δυνατότητα να αποκτηθούν δεξιότητες, καθοδήγηση και δικτύωση, προκειμένου νέα παιδιά να ενταχθούν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας.

«Γέφυρα» απασχόλησης

«Ηλεκτρολόγος είναι μία πολύ γενική ειδικότητα πίσω από την οποία υπάρχουν ποικίλες επαγγελματικές ενασχολήσεις και ειδικεύσεις του επαγγέλματος. Η ποικιλία αυτή των ενασχολήσεων προκύπτει από τα σχετικά πεδία εφαρμογής ηλεκτρισμού. Σήμερα, ο ηλεκτρισμός «κινεί», «μετρά», «ελέγχει», «επικοινωνεί», «υπολογίζει». Σκεφτείτε τις καθημερινές κινήσεις σας και θα βρείτε ότι σχεδόν τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρεμβολή του ηλεκτρισμού», παρατηρεί ως προς αυτό ο επικεφαλής του Συνδέσμου.

«Φιλοδοξούμε η πλατφόρμα αυτή να αποτελέσει τη γέφυρα που θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση ενασχόλησης με το επάγγελμα του ηλεκτρολόγο στην τοπικά αγορά εργασίας σε κάθε νέο που επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτήν. Η τοπική αγορά εργασίας χρειάζεται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εφόσον υπάρχουν πολλά νέα άτομα που με μία ώθηση, μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια και να αποκατασταθούν επαγγελματικά» προσθέτει επίσης.

Τα επόμενα βήματα

Επί του πρακτέου, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για τη δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων, απευθύνει κάλεσμα είτε πρόκειται για επαγγελματίες αδειούχους ηλεκτρολόγους, είτε πρόκειται για νέα παιδιά (μαθητευόμενους, βοηθούς, τεχνίτες ή αρχιτεχνίτες) που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου, να αποστείλουν ένα βιογραφικό με τα στοιχεία τους στα γραφεία του Συνδέσμου (Παύλου Μελά 43-45, 1ος όροφος από τις 10.00 έως τις 12.00 από Δευτέρα ως Παρασκευή).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου