ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ξανά η «αγκαλιά» της Κιβωτού για να υποδεχτεί 6χρονο στη δομή της στον Βόλο

ανοίγει-ξανά-η-αγκαλιά-της-κιβωτού-γ-58547

«Τον περιμένουμε με αγάπη. Για ένα 6χρονο παιδί αυτό που προέχει είναι η προσωπική του γαλήνη και η ηρεμία. Σε ό,τι μας αφορά, όπως κάνουμε με όλα τα παιδιά, θα φροντίσουμε να διασφαλίσουμε την ηρεμία, τη θαλπωρή και την αγάπη που χρειάζεται να έχει σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον».

Mε αυτά τα θερμά λόγια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κοινωνική λειτουργός Εύα Καραβοσιάνη, «ανοίγει» και πάλι τις πόρτες του ιδρύματος «Κιβωτός του Κόσμου» στον Βόλο σε ένα 6χρονο παιδί, πρώην τρόφιμο της δομής, του οποίου η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή προχθές μετά από εκτενές δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ.

Η «βροχή» δικαστικών αποφάσεων, που η μία ανατρέπει την άλλη έχει μετατρέψει ουσιαστικά το 6χρονο παιδί σε «νομά», καθώς από τη μία μέρα στην άλλη καλείται να προσαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική του ηρεμία αφενός και την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ένα μικρό παιδί σε μία τόσο τρυφερή ηλικία.

«Εμείς ως δομή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε κάθε φορά ό,τι αποφασίζει η δικαιοσύνη. Δεν έχουμε δικαιοδοσία να παρέμβουμε στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να λήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περιπέτεια για τον μικρούλη», τονίζει η κ. Καραβοσιάνη.

Ο 6χρονος Αλιχάν από την Αλεξανδρούπολη πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι των εγκαταστάσεων της Κιβωτού στο Διμήνι με απόφαση δικαστηρίου αρχές Αυγούστου το 2019. Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία στην αστυνομία Αλεξανδρούπολης για παραμέληση των οκτώ ανήλικων παιδιών από του γονείς τους.

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης αφαιρέθηκε η γονική μέριμνα από τους γονείς. Τον Ιούλιο του 2019 τα πέντε από τα οκτώ παιδιά απομακρύνθηκαν από το σπίτι τους. Τα τέσσερα δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες με το καθεστώς της προσωρινής αναδοχής και ο Αλιχάν μεταφέρθηκε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο. Διέμενε στη δομή μέχρι πριν από μία εβδομάδα, όταν δικαστική απόφαση που κέρδισε η γιαγιά του που διεκδικεί την επιμέλεια των εγγονιών τους που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον επέβαλε την επιστροφή του στην Αλεξανδρούπολη.

Για λίγο όμως, όπως αποδείχτηκε, αφού μετά από νέα παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών της ΠΕ Εβρου, ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης άσκησε αίτηση αναστολής της προηγούμενης απόφασης και διέταξε το 6χρονο παιδί να επιστρέψει στην «Κιβωτό του Κόσμου». Το ταξίδι της επιστροφής για τη δομή έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τρίτη.

Βροχή δικαστικών αποφάσεων

Η γιαγιά των παιδιών, που κράτησε τα άλλα τρία παιδιά, προσέφυγε με αίτηση ανάκλησης και πέτυχε να πάρει εκείνη την αναδοχή και των πέντε, με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, λόγω μεταβολής των συνθηκών. «Προηγήθηκε επισταμένη έρευνα από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων του Εφετείου Θράκης και το σχολείο, η οποία έδειξε πως τα τρία παιδιά παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα, ήταν καθαρά και προσεγμένα, ζούσαν σε καλό σπίτι και η γιαγιά είχε τη δυνατότητα να μεγαλώσει και τα αδέλφια τους σε ένα καλό περιβάλλον», είπε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της γυναίκας, Πάρης Παπαδάκης.

Έτσι ο δικηγόρος πριν από μία εβδομάδα μετέβη στον Βόλο μαζί με τη γιαγιά του Αλιχάν και παρέλαβε τον 6χρονο, σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, αλλά συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά του να πάρει πίσω τα άλλα τέσσερα παιδιά από τις ανάδοχες οικογένειες.

Όμως την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό πως ο εισαγγελέας άσκησε αίτηση ανάκλησης της απόφασης. Έτσι την επόμενη μέρα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή που ορίζει ότι τα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες, ενώ ο 6χρονος Αλιχάν πρέπει να επιστρέψει στην Κιβωτό του Κόσμου. Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση της γιαγιάς που πάλι κινείται νομικά για να ανατρέψει την απόφαση.

«Την ερχόμενη Τρίτη έχουμε την υποχρέωση να τον παραδώσουμε, με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Το παιδί ήταν τόσο χαρούμενο που θα ξανάσμιγε με τα αδέλφια του μετά από σχεδόν ένα χρόνο», ανέφερε ο συνήγορος της οικογένειας στο ΕΘΝΟΣ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου