ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα επιχειρήσεις

σε-αναμμένα-κάρβουνα-επιχειρήσεις-59140

Σοβαρές δυσλειτουργίες στον e – ΕΦΚΑ και στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών – Φόβους ότι θα «χρεωθούν» τα λάθη εκφράζουν επαγγελματίες

«Σκούρα» τα έχουν βρει πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που αφορούν στο προσωπικό τους, καθώς η διαδικασία ακόμη και για τους λογιστές που συνεργάζονται μαζί τους έχει εξελιχτεί σε «λαβύρινθο», εξαιτίας των ειδικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το σοβαρότερο πρόβλημα, σύμφωνα με επαγγελματίες που επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν μέρος των εισφορών που τους αναλογούν, για τους εργαζόμενους που έθεσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Το υπόλοιπο θα το καταβάλλει η Πολιτεία προς τον ΑΦΚΑ, όπως έχουν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Όμως κάτι τέτοιο δεν διαχωρίζεται με σαφήνεια στο ηλεκτρονικό σύστημα του e – efka, με αποτέλεσμα στην ταυτότητα Οφειλής που προκύπτει για τις επιχειρήσεις, να αναγράφεται το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών εισφορών, όπως έλεγαν οι ίδιοι επαγγελματίες.

«Είναι προφανές ότι εάν δεν παρέμβουν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στο ισχύον λογισμικό, τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές, θα προκύψει ξεκάθαρο πρόβλημα», υπογράμμιζαν, εκτιμώντας πως θα πρέπει υπάρξει παρέμβαση για να αλλάξει αλλαγή το λογισμικό.

«Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει άμεσα, διότι διαφορετικά θα «πελαγώσουν» τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι ιδιώτες λογιστές που συνεργάζονται μαζί τους», παρατηρούσε έμπορος του Βόλου σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-efka τέθηκε σε λειτουργία εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αβλεψίες και παραλείψεις, σύμφωνα με τους επαγγελματίες.

«Αν δεν γίνουν διορθώσεις θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε τον Οκτώβριο που θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές. Υπάρχει κίνδυνος να χρεωθούμε με χρήματα τα οποία δεν πρέπει να πληρώσουμε, αφού σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου