Το δημόσιο «ευχαριστώ» είναι λίγο

το-δημόσιο-ευχαριστώ-είναι-λίγο-61441

Ηλεκτρική καρέκλα ήταν αυτή που καθόταν ο Σ. Τσιόδρας επί 72 ημέρες, προκειμένου να συντονίζει, να καθοδηγεί και εν κατακλείδι να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη, δίνοντας πάντα πολύτιμες οδηγίες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας

Της Βάσως Κυριαζή

Ο προχθεσινός αποχαιρετιστήριος λόγος του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επί 72 μέρες μάς συντρόφευε καθημερινά παρέχοντάς μας λεπτομερή ενημέρωση για τον ύπουλο εχθρό COVID – 19, ήταν πράγματι συγκινητικός. Οχι απλά επειδή ήταν πηγαίος, αλλά κυρίως διότι ήταν αυθεντικός. Καθηγητής, τον οποίο η Ελλάδα δεν γνώριζε πριν την υγειονομική κρίση, με τον απλό λόγο του, τις συναισθηματικές του εξάρσεις, την πολύτιμη γνώση του, κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά όλων. Ακόμη και εκείνων που ορισμένες φορές έσπευσαν να τον επικρίνουν ή να αναζητήσουν ψεγάδι πάνω του για να τον μεμφθούν.

Ακόμη και σε εκείνους προχθές επιφύλαξε μία στάση τόσο αξιοπρεπή, που αν μη τι άλλο, αν έχουν λίγη ευαισθησία, σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Κυρίως για το γεγονός ότι η παρουσία τού συγκεκριμένου ανθρώπου σ’ αυτό το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής της ενημέρωσης και διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, όπως συνηθίζουμε να λέμε πολύ απλά, όταν θέλουμε να καταδείξουμε τη συνεισφορά ενός ανθρώπου στην υπηρέτηση του ρόλου που έχει αναλάβει.

Δεν είναι μόνο δική μας παραδοχή ή επισήμανση μόνο των απλών πολιτών. Η αποδοχή του κ. Τσιόδρα, ως προσωπικότητα, ως επιστήμονας, ως άνθρωπος, αλλά κυρίως ως επικεφαλής στην προσπάθεια, υπερέβη ακόμη και τις πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων στην πλειονότητά τους οι πολιτικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν στο πρόσωπό του τον κατάλληλο άνθρωπο να τεθεί επικεφαλής στη μάχη.

Δεν ήταν ο αγώνας εύκολος. Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. Ηλεκτρική καρέκλα ήταν αυτή που καθόταν ο Σ. Τσιόδρας επί 72 ημέρες, προκειμένου να συντονίζει, να καθοδηγεί και εν κατακλείδι να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη, δίνοντας πάντα πολύτιμες οδηγίες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι Ελληνες του χρωστάμε πολλά. Υπήρξαν φορές που κατά τη διάρκεια της κρίσης ξεπέρασε τον εαυτό του για να πείσει ακόμη και τον πιο επιφυλακτικό για την αναγκαιότητα να ξεχάσουμε τις παλιές μας συνήθειες και να θωρακιστούμε απέναντι στον ιό.

Αυτό και μόνο αρκεί για να τον ευγνωμονούμε, που σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς συνέβαλε τα μέγιστα να μη βιώσουμε τον εφιάλτη της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου