ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν είμαστε οι …παρίες του τουρισμού»

δεν-είμαστε-οι-παρίες-του-τουρισμού-62817

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου προγραμματίζουν αύριο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων – Ανοίγει ο τουρισμός, αλλά για τις μεταφορές τουριστικού έργου δεν έχουν ακόμη εκδοθεί πρωτόκολλα

Στο καναβάτσο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων στη Μαγνησία, βλέπουν τη φετινή τουριστική σεζόν να χάνεται για τις επιχειρήσεις τους. Μετρώντας ήδη τρομακτικές απώλειες το τελευταίο τρίμηνο, από τη στιγμή που δηλαδή τράβηξαν χειρόφρενο μέχρι σήμερα, βγαίνουν αύριο Πέμπτη στους δρόμους με μηχανοκίνητη πορεία σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα του κλάδου τους που συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό, αλλά λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία κλυδωνίζεται συθέμελα. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων «Η Μαγνησία», όλα τα μέλη θα πραγματοποιήσουν με τα λεωφορεία τους προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής: Α’ ΒΙ.ΠΕ. – οδός Λαρίσης – Γρ. Λαμπράκη – Ιάσονος – Κ. Καρτάλη – Αναλήψεως – Ελ. Βενιζέλου, όπου θα γίνει στάση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη. Η πορεία θα συνεχιστεί διά των οδών Ελ. Βενιζέλου – Δημητριάδος και Γρ. Λαμπράκη με τον ΕΟΤ να είναι ο επόμενος σταθμός, όπου αντιπροσωπεία του συλλόγου θα επιδώσει επίσης ψήφισμα.

«Δεν είμαστε οι παρίες»

Ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων του Βόλου που έχουν «φάει με το κουτάλι» τα χιλιόμετρα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, βρίσκονται κυριολεκτικά με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. Όπως τονίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αισθάνονται παρίες του τουρισμού, διότι η Πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα που ανέκυψαν στον κλάδο τους ελέω κορονοϊού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Μιλούν για απώλεια εσόδων που προσεγγίζει το 90%, αφού από τις παραμονές του καρναβαλιού και έκτοτε τα λεωφορεία τους έχουν καθηλωθεί.

Την ίδια ώρα όμως οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιήσουν. Ενας επιπρόσθετος δε πονοκέφαλος που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό τους και ενδεχομένως να αποτελέσει αφορμή να μπούνε και λουκέτα, είναι το γεγονός ότι «έχασαν» πολλές προκαταβολές που είχαν καταβάλει για εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες. Τα ξενοδοχεία δεν επιστρέφουν χρήματα πίσω και παραπέμπουν σε voucher που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες μέχρι τέλος του 2020, έναντι των χρημάτων που είχαν καταβάλει.

Οι πράκτορες βρίσκονται σε απόγνωση και όπως λένε δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία.

Για ισοπέδωση του μεταφορικού τους έργου εξαιτίας της πανδημίας του Covid -19 κάνει λόγο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κλεομένης Μούτσιος με τη σειρά του. «Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τον τουρισμό από πλευράς της Πολιτείας προκαλεί ασφυκτικό κλοιό αλλά και μεγάλη ανασφάλεια στο τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο της μεταφοράς την ώρα που οι υποχρεώσεις μας και οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν», σημειώνει και παράλληλα προσθέτει πως «το πιο ανησυχητικό κομμάτι όμως της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά και με σχέδιο με τις τουριστικές μεταφορές επιβατών και το τουριστικό λεωφορείο οι οποίες έχουν αφεθεί στο έλεος», σύμφωνα με τον ίδιο. Ο κ. Μούτσιος ακούγεται τόσο απογοητευμένος στη συνομιλία μας και το εκδηλώνει λέγοντας πως «η φετινή χρονιά για εμάς είναι ουσιαστικά χαμένη».

«Οι οδικές μεταφορές τουριστών αποτελούν το 80% του τουρισμού στη χώρα μας καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ξενοδοχεία αφού αυτά δεν μπορούν ούτε να λειτουργήσουν και ούτε να ανοίξουν χωρίς λεωφορεία», σημείωσε εξάλλου ο Ανδρέας Βούτσινος, επίσης επαγγελματίας του χώρου. «Τρέχουν οφειλές που υπολογίζαμε να αποπληρώσουμε με χρήματα από την φετινή σεζόν καθώς επενδύσαμε σε αυτή με χρήματα που στην ουσία είχαμε ανάγκη. Ζητάμε λοιπόν λίγο πριν ανοίξει η τουριστική σεζόν να ανακοινωθούν άμεσα τα πρωτόκολλα τα οποία θα εκτελείται το μεταφορικό μας έργο και ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετακίνησης με 50% πληρότητα σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, για υγειονομικούς λόγους», θα συμπληρώσει ο ίδιος.

«Ο κλάδος μας πλέον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά και να αφουγκραστεί την αγωνία μας. Να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα αφορούν τα τουριστικά λεωφορεία και τα τουριστικά γραφεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του ανάλογα. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε στα σκοτάδια», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γγ του συλλόγου Θανάσης Σιμότας. «Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού είναι τα τουριστικά μας λεωφορεία. Οι επιχειρήσεις μας μετά την οικονομική κρίση βγήκαν λαβωμένες αλλά όρθιες. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον κλάδο μας είναι βέβαιη η καταστροφή μας. Ζητούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια», προσθέτει ο ίδιος επαναφέροντας το αίτημα για επιδότηση-αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης για μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στις οδικές μεταφορές στο 13%» και πάγωμα πληρωμής τρεχουσών οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως το καλοκαίρι του 2021 τουλάχιστον.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου