Επιφυλάξεις και φόβοι με φόντο την απασχόληση

επιφυλάξεις-και-φόβοι-με-φόντο-την-απα-68010

Αν θα αποδώσει ή όχι, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τα συνδικάτα έχουν δίκιο ως προς τις επιφυλάξεις που διατηρούν για τις συνέπειες, που θα έχει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Της Βάσως Κυριαζή

Πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση προέβλεπε η ανεργία να υποχωρήσει κοντά στο 16%. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο ιός, έφεραν όχι απλά την ανατροπή των προβλέψεων, αλλά κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.

Με θετική σκέψη οι περισσότεροι εκτιμούν πως η ανεργία για το 2020 θα είναι κοντά στο 20% και σταδιακή υποχώρησή της από το 2021.

Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό εν ολίγοις σκηνικό η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, υιοθετώντας σχέδιο το οποίο προβλέπει αναπλήρωση του 60% του μισθού που θα χάσει κάθε εργαζόμενος και όχι το 100%, γεγονός που σημαίνει βέβαιη μείωση εισοδήματος για χιλιάδες νοικοκυριά. Ωστόσο, ολική θα είναι η κάλυψη για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Το σχέδιο προβλέπει και πλαφόν αναφορικά με το ύψος του μισθού που θα μπορεί να καλύψει το δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι σε υψηλόμισθους δεν θα καλυφθεί το 60% του χαμένου μισθού, αλλά μικρότερο ποσοστό. Αντίστοιχα, θα υπάρχει πρόβλεψη ο τελικός μισθός μετά και την επιδότηση να μη μειωθεί περισσότερο από τον βασικό μισθό.

Η πρόταση που προκρίνεται είναι σε πρώτη φάση το μέτρο να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση υπέστησαν μείωση τζίρου από 20% και πάνω. Για αυτές τις επιχειρήσεις προβλέπεται ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και επίσης προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Αρκεί να μπαίνει ανά εβδομάδα σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Τα χρήματα για την κάλυψη ποσοστού του χαμένου εισοδήματος θα εξοικονομηθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάσχεση του κύματος ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα τρέξει έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Το ίδιο σχέδιο ακολούθησε η Γερμανία, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 με στόχο να συγκρατήσει τα ποσοστά ανεργίας. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται ακόμη στη χώρα.

Αν θα αποδώσει ή όχι, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τα συνδικάτα έχουν δίκιο ως προς τις επιφυλάξεις που διατηρούν για τις συνέπειες, που θα έχει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο είναι πως αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας, καθώς η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου