Τέλος στις κόκκινες γραμμές

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-05, 16:54:38
Τέλος στις κόκκινες γραμμές

Σοκάρει πραγματικά η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό για όποιον προσπαθήσει να το ερμηνεύσει σημαίνει πολύ απλά… ότι μην περιμένετε από αυτή την κυβέρνηση να βάλει θέμα ή να εναντιωθεί στην τρόικα και σε ο,τιδήποτε ζητήσει.

Οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στο ύψος του κατώτερου μισθού, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εμφανίζονται θετικοί στις αλλαγές που προωθούνται στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Γίνεται φυσικά σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να συναινέσουν σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα που θέτει η τρόικα, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τον κατώτερο μισθό και τα δώρα «αδιαπραγμάτευτες και ελάχιστες κατακτήσεις» των εργαζομένων. Οι δηλώσεις πάντως του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών είναι ενδεικτικές για το τι έρχεται. Πατώντας σε δύο βάρκες ουσιαστικά ο κ. Δασκαλόπουλος, και βγήκε υπερασπιστής του κατώτερου μισθού απέναντι στον πρωθυπουργό που δήλωσε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και από την άλλη προανήγγειλε άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα αδιέξοδα στους εργαζόμενους.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα μείνουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι να παλεύουν ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου κατακτήσεις, που προστατεύονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Ο 13ος και ο 14ος μισθός εμπεριέχονται στην τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων των εργοδοτών. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους ότι, αν αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε μπορεί να απειληθεί στον πυρήνα της η έννοια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Και δεν έχουν άδικο μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Αυτό που με πολύ πραγματικά περιέργεια περιμένω να δω είναι ποιος βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα δεχτεί να ψηφίσει αυτά τα νέα μέτρα όταν αποφασιστούν και εάν πράγματι μετά θα έχει το θάρρος να κατέβει στο λαό για να ζητήσει ψήφο.

Ψευτοδιλήμματα πλέον δεν υπάρχουν. Όλα είναι ξεκάθαρα μπροστά μας. Η νέα καταιγίδα έρχεται και θα είναι η χειρότερη από ό,τι βιώσαμε μέχρι σήμερα. Και όλα αυτά σε μία Ελλάδα που δεινοπαθεί και πάει από το κακό στο χειρότερο. Με τους Έλληνες να έχουν φτάσει στην πλειοψηφία τους στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας. Όσοι είχαν προβλέψει τελικά ότι το βαρέλι αυτό δεν έχει πάτο… είχαν δίκιο. Πικρή φυσικά επιβεβαίωση, αλλά επιβεβαίωση.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=