Τα θετικά αποτελέσματα του ΕΣΥ

τα-θετικά-αποτελέσματα-του-εσυ-77204

Η εμπειρία της δίμηνης περιπέτειας σε επίπεδο υγειονομικό κατέδειξε την ανάγκη αφενός επαναπροσδιορισμού των απόψεων και πρακτικών απέναντι στο δικό μας σύστημα υγείας, αφετέρου αλλαγών στη λειτουργία του ΕΣΥ

Της Βάσως Κυριαζή

Με δεδομένα τα θετικά αποτελέσματα της αναχαίτισης του ιού στη χώρα μας, προς το παρόν τουλάχιστον, ειδικά στον χώρο της υγείας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είναι κρίσιμο και επείγον ταυτόχρονα μαζί με τον πρώτο θετικό απολογισμό να γίνει ταχύτατα η προετοιμασία για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό τουλάχιστον ομονοούν όλοι, με δεδομένες τις επιστημονικές εκτιμήσεις πως από το φθινόπωρο ο COVID – 19 θα ξαναχτυπήσει.

Αυτό και μόνο εκ των πραγμάτων θέτει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις υγειονομικές αρχές.

Παράλληλα με την προσεκτική και συνεχώς ελεγχόμενη έξοδο θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός παρεμβάσεων με δεδομένη την πιθανότητα δεύτερου κύματος, που όλοι φυσικά απευχόμαστε.

Αναμφίβολα η ενίσχυση των Νοσοκομείων με απόλυτη προτεραιότητα την αύξηση των ΜΕΘ και την κατάλληλη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες.

Η καίρια επιλογή θα σηματοδοτήσει την επιπλέον στήριξη του ΕΣΥ, που μέχρι σήμερα στην υγειονομική κρίση τα πήγε σε γενικές γραμμές θαυμάσια.

Εν κατακλείδι, η εμπειρία της δίμηνης περιπέτειας σε επίπεδο υγειονομικό, που ασφαλώς δεν έχει τελειώσει ακόμη, κατέδειξε την ανάγκη αφενός επαναπροσδιορισμού των απόψεων και πρακτικών απέναντι στο δικό μας σύστημα υγείας, αφετέρου αλλαγών στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Επιπροσθέτως έδειξε τον δρόμο για την υλοποίηση αναγκαίων μετασχηματισμών και την υπέρβαση των αποτυχιών του παρελθόντος στη βάση της αναμόρφωσης των κακώς κειμένων και της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του τομέα στη χώρα μας.

Πριν από λίγες μέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να διαβεβαιώνει ότι προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυσή του με εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αοριστίες και επικοινωνιακές εξαγγελίες.

Εδωσε έμφαση στη ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο με διάθεση επιπλέων πόρων, όσο και με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ανακαίνιση όλων των Νοσοκομείων, διαβεβαιώνοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 947 που είναι σήμερα θα φθάσουν στις 1,200, ενώ οι νέες εγκρίσεις για προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ από τις 2.000 που ήταν στον αρχικό προγραμματισμό και τις 4.150 που είναι σήμερα, θα ξεπεράσουν τις 5.000. Περιμένουμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη άμεσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου