ΤΟΠΙΚΑ

Διά τηλεφώνου φροντίδα ασθενών από γιατρούς του Βόλου

διά-τηλεφώνου-φροντίδα-ασθενών-από-γι-77346

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα στη συνεργασία γιατρών και ασθενών

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν πολλοί ασθενείς με τον προσωπικό τους γιατρό. Αυτό μάλιστα φαίνεται πιο ξεκάθαρα, τώρα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, όπου ενώ πλέον τα ιδιωτικά ιατρεία έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών επιμένουν στην «τηλεφροντίδα», ειδικά αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες που οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί εξυπηρετούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά., από το Πάσχα οι ιδιώτες ιατροί άρχισαν να εξυπηρετούν κανονικά τους ασθενείς κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Οι ασθενείς προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία φορώντας μάσκα, ενώ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, τηρείται η διαδικασία του προγραμματισμένου ραντεβού, συνήθως με ρυθμό ένας ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα λεπτά, όπως έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παθολόγος του Βόλου.

Μέχρι στιγμής η πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται είναι κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι σπεύδουν να προχωρήσουν σε έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους μετά και το πολυήμερο lockdown, προκειμένου να προλάβουν προβλήματα που ενδεχομένως να επιβαρύνουν τους ιατρικούς δείκτες. Αυτή η κατηγορία των ασθενών υποχρεωτικά μπαίνει στη διαδικασία του προγραμματισμένου ραντεβού και της διά ζώσης επικοινωνίας με τους γιατρούς. Σ’ άλλες περιπτώσεις όμως υπάρχουν και εκείνοι που επικοινωνούν ζητώντας μία συμβουλή ή μία οδηγία για την θεραπεία που τους έχει συστήσει ο γιατρός, ηλεκτρονικά, για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Οι παραδοσιακές επισκέψεις με τον τρόπο που τις ξέραμε, πρέπει να τις ξεχάσουμε» υπογράμμιζε ο ίδιος παθολόγος. «Οι καταστάσεις πλέον επιβάλλουν ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεργασίας γιατρών και ασθενών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατέληξε δε λέγοντας πως οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να πειστούν πως η μετάβαση σ’ αυτές τις αλλαγές είναι προς όφελος τους, αφού θα μπορούν πιο συντονισμένα και προγραμματισμένα, χωρίς να κινδυνεύουν από τη διασπορά του ιού, να τύχουν της ιατρικής φροντίδας που χρειάζονται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου