Ο τουρισμός μπροστά στο restart

ο-τουρισμός-μπροστά-στο-restart-78482

Σε περιβάλλον, λοιπόν, εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι το περσινό καλοκαίρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς καλούνται να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης

Της Βάσως Κυριαζή

Με την ανακοίνωση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τουρισμό ουσιαστικά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Μιας περιόδου που ο καθένας αντιλαμβάνεται πως θα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω και φυσικά ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους, που έχουν χτυπηθεί σκληρά, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία, κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό, ειδικά τώρα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, έχοντας τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε οικονομικό κεφάλαιο και θέσεις εργασίας. Σε περιβάλλον, λοιπόν, εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι το περσινό καλοκαίρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς καλούνται να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης. Σε συρρικνωμένη τουριστική σεζόν αφενός, αφετέρου αποδεκατισμένη από πελάτες, αφού χώρες, όπως η Ιταλία για παράδειγμα, θα μείνουν εντός των τειχών, ενώ πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τη Βρετανία. Σε ένα τέτοιο ιδιόμορφο και εν πολλοίς πρωτόγνωρο περιβάλλον αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και ότι οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να κάνουν έναν άθλο. Εδώ υπεισέρχεται η ευθύνη της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια. Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως πολλές από τις προτάσεις της Ελλάδας έγιναν αποδεκτές στο τελικό σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό. Απομένει να δούμε τις επόμενες μέρες το εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάταση της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Τότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν μπορούμε πράγματι να το παλέψουμε και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου