ΤΟΠΙΚΑ

«Κλείδωσε» το μπαράζ ελέγχων για κορονοϊό στον Βόλο

κλείδωσε-το-μπαράζ-ελέγχων-για-κορο-78596

Το Γηροκομείο Βόλου, το Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες», όπως επίσης και οι φυλακές μεταξύ των δομών, από τις οποίες θα ληφθούν δείγματα από την ερχόμενη Δευτέρα

Μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων για κορονοϊό ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα στον Βόλο και σε δεύτερο στάδιο στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Για αρχή «χειρόφρενο λύνουν» μόνο δύο από τις 4 κινητές μονάδες που προβλέπεται να λειτουργήσουν σ’ όλο το νομό και τα νησιά και αυτό διότι παραμένει υποτονικό το ενδιαφέρον κυρίως από νοσηλεύτριες για να στελεχώσουν τις μονάδες, στη διαδικασία προσλήψεων που «άνοιξε».

Το «πράσινο φως» έδωσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας από τη Λάρισα όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της «Επιτροπής Σοφών» του υπ. Υγείας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, που θα είναι επικεφαλής των ελέγχων στη Μαγνησία.

Όπως δήλωσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου και ο Κων. Αγοραστός, ήδη έχει συνταχθεί ο οδικός χάρτης με τις δομές στις οποίες θα γίνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Βόλο αλλά και στις Β. Σποράδες και οι οποίες θα είναι το Γηροκομείο Βόλου, ιδρύματα όπως οι «Άσπρες Πεταλούδες», αλλά και οι δομές όπως οι φυλακές.

Μοναδικό «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι το υποτονικό ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες όσον αφορά στη στελέχωση των Κινητών Μονάδων που θα κάνουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ στη χερσαία Μαγνησία προβλέπεται η λειτουργία τριών κινητών μονάδων, ενώ μία τέταρτη προβλέπεται για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Για τη λειτουργία τους με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί θα πρέπει σε κάθε κινητή μονάδα να υπάρχει τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια και ένας οδηγός. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είναι ακόμη «ανοιχτή», αλλά το ενδιαφέρον για Μαγνησία και νησιά υποτονικό, για αυτό προς τον παρόν θα λειτουργήσουν μόνο οι δύο κινητές μονάδες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου ο χρονικός ορίζοντας που θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι το διάστημα των έξι μηνών.

Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι

Εξηγώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη διαδικασία που θα ξεκινήσει από Δευτέρα στον Βόλο ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι όλα τα γίνουν με βάση το πλάνο που έχει καταρτιστεί.

Έτσι με βάση το σχέδιο του ΕΟΔΥ στο Γηροκομείο Βόλου προβλέπεται να ληφθούν δείγματα από τους τρόφιμους του Ιδρύματος , αλλά και από το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται πως για να γίνουν τεστ στο Γηροκομείο ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος είχε υποβάλλει αίτημα στον ίδιο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν οι έλεγχοι και σε άλλα ιδρύματα με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι «Ασπρες Πεταλούδες». Τα τεστ θα γίνουν στα παιδιά που είναι τρόφιμοι του Ιδρύματος αλλά και στο προσωπικό.

Στις φυλακές, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το πλάνο διαφοροποιείται. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα περιλαμβάνουν το σωφρονιστικό προσωπικό και όσους από τους φυλακισμένους βγαίνουν έξω με άδεια.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να υπάρχει μία ασφαλή εικόνα για το αν υπάρχει διασπορά του ιού», διαβεβαίωσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι κ.κ. Αγοραστός και Χατζηχριστοδούλου.

Τι είπε ο Π. Αρκουμανέας από τη Λάρισα

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συνεχίζουμε τις εξετάσεις. Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια κάνουμε ότι χρειάζεται για την προστασία της δημόσιας Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αγοραστό, όπου συμφωνήθηκε να γίνουν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σ’ όλη τη Θεσσαλία. Επίσης σημείωσε ότι 21 συνολικά Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στη Θεσσαλία και θα πάνε σε διάφορες περιοχές, κατόπιν συνεννόησης που έγινε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την 5η ΥΠΕ, ώστε να γίνουν εξετάσεις στις ευπαθείς ομάδες και στην τοπική κοινωνία.

«Με τον περιφερειάρχη καταγράψαμε όλες τις δομές Πρόνοιας όπου θα γίνονται οι έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι κινητές Μονάδες θα παραμείνουν 3 έως 6 μήνες όπου θα προχωρήσουν σε ελέγχους και στον γενικό πληθυσμό, αλλά και σε συγκεκριμένες δομές για να βοηθήσουμε στην ιχνηλάτηση», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Τέλος, αναφορικά με την δειγματοληψία στη Νέα Σμύρνη, της Λάρισας ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην κοινότητα, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου