ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση νοσηρότητας σε χρόνια πάσχοντες παρατηρούν οι γιατροί του Αχιλλοπούλειου

αύξηση-νοσηρότητας-σε-χρόνια-πάσχοντ-79702

Παραμέλησαν την υγεία τους και εγκατέλειψαν θεραπείες, φοβούμενοι λόγω κορονοϊού – Τα περιστατικά που κατέγραψαν γιατροί στα ΤΕΠ και τις Παθολογικές Κλινικές

Την ώρα που ο κόσμος ασχολείται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, άλλα νοσήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν δεκάδες χρόνια πάσχοντες.

Στο Νοσοκομείο Βόλου μάλιστα οι γιατροί το τελευταίο δίμηνο έχουν διαπιστώσει από τον αριθμό των εισαγωγών που έχουν γίνει, πως τόσο στις δύο παθολογικές κλινικές όσο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καταγράφεται μία σταδιακή αύξηση νοσηρότητας αλλά και επισκεψιμότητας περιστατικών που αφορούν σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Ως φαίνεται εξαιτίας του φόβου του κορονοϊού, παραμέλησαν ιατρικούς ελέγχους και θεραπείες στις οποίες είχαν υποβληθεί, με αποτέλεσμα τώρα να είναι «μονόδρομος» η νοσηλεία, ώστε να ξεπεράσουν τον κίνδυνο.

Ασθενείς με χρόνια υπέρταση διάβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το κατώφλι του νοσοκομείου με υψηλότατα όρια πίεσης, κινδυνεύοντας άμεσα να υποστούν εγκεφαλικό, άλλοι πάλι παραμέλησαν ιατρικό επανέλεγχο ρισκάροντας να επιβαρυνθεί η υγεία τους μετά από μία σοβαρή σπλαχνική χειρουργική επέμβαση κ.ο.κ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα πνευμονοπάθειας ή άλλοι που είναι καρδιοπαθείς ή πάσχουν από υπέρταση και λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπείες και υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Ο φόβος της μετάδοσης της νόσου όμως «φρέναρε» πολλούς από αυτούς, με αποτέλεσμα να προσέρχονται τώρα με παραμελημένο οργανισμό στο Νοσοκομείο, αναζητώντας θεραπεία», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατρός της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.

«Είναι οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι μπορεί μεν να αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, αυτό όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία. Αν όμως δεν υπάρχει πρόληψη ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης είναι ανά πάσα στιγμή ορατός», συνέχισε ο ίδιος γιατρός, επισημαίνοντας για παράδειγμα, ότι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πνευμονολογικά προβλήματα για να αποφύγει μία μικροβιακή μόλυνση, χρειάζεται να μην παραμελεί τη θεραπεία του.

Η επισήμανση για τους χρόνια πάσχοντες από πνευμονοπάθειες δεν γίνεται τυχαία, καθώς θα πρέπει να επισημανθεί πως το 60% των περιστατικών που προσέρχονται το τελευταίο ειδικά διάστημα στα ΤΕΠ είναι ασθενείς με ΧΑΠ, οι οποίοι μόλις ανεβάσουν λίγο πυρετό, ή αισθανθούν μία έντονη δύσπνοια, προσφεύγουν στα Επείγοντα ως «εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα κορονοϊού».

«Ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον οργανισμό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς του κορονοϊού. Είναι σαφές πως όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα δεν θα πρέπει να σταματήσουν τις θεραπείες τους», καταλήγει ο γιατρός απευθύνοντας σύσταση σ΄ όσους αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα «να μην παίζουν με την υγεία τους».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου