Μονόδρομος η επαναλειτουργία νωρίτερα

μονόδρομος-η-επαναλειτουργία-νωρίτε-79785

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της εστίασης να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν όρθιοι, περιορίζοντας τη μεγάλη ζημιά, που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί

Της Βάσως Κυριαζή

Οσο περνούν οι μέρες εντείνονται οι πιέσεις για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα από 1η Ιουνίου, που έχει αρχικά καθορίσει η κυβέρνηση ως ημερομηνία επανεκκίνησης για τον κλάδο.

Το αίτημα απολύτως λογικό και αν θέλετε επιβεβλημένο. Ακόμη και οι επιστήμονες πλέον στην πλειονότητά τους ομονοούν ότι δεν έχει νόημα να παραμένει το λουκέτο στην εστίαση, όταν οι περισσότεροι κλάδοι επαναλειτουργούν. Επιπλέον, αν επαναλειτουργήσει ο κλάδος θα σημειωθεί σίγουρα αποσυμφόρηση σε πλατείες, πάρκα και δρόμους, όπου ο συνωστισμός μικρών και μεγάλων «ζει και βασιλεύει», με αποτέλεσμα ο κίνδυνος που εγκυμονεί να είναι μεγαλύτερος από το λουκέτο.

Η εστίαση μαζί με τον τουρισμό είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την υγειονομική κρίση. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται με το «πιστόλι στον κρόταφο». Εχει ανατραπεί κάθε προγραμματισμός, που είχε γίνει, ενώ η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη.

Οι εμπλεκόμενοι με την εστίαση φορείς εκτιμούν πως η επίσπευση επαναλειτουργίας των καταστημάτων είναι μονόδρομος.

Επί της ουσίας πιστεύουν πως οι κανονισμοί που θα ισχύσουν και τα μέτρα προφύλαξης που θα ληφθούν θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φαινομένων συνάθροισης σε σημεία, που σήμερα δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης επαναλειτουργίας σε έναν κλάδο, που είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία, αλλά και την απασχόληση. Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με την ύφεση προ των πυλών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χαθεί χρόνος για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης. Είναι άλλωστε παρακινδυνευμένο να εμμένουν ορισμένοι σε μέτρα που δεν έχουν κανένα όφελος για την κοινωνία και την οικονομία, ειδικά από τη στιγμή που η άρση τους μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση των πολιτών με κανόνες και προφύλαξη, άρα και στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.

Εν κατακλείδι, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν όρθιοι, περιορίζοντας τη μεγάλη ζημιά, που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου